Gospodarstvenici traže povećanje PDV praga na 100.000KM

Datum objave: 23.05.2023   Broj čitanja: 3678
Podizanjem praga za ulazak u PDV sustav bi se značajno smanjila potreba za administriranjem u UNO jer bi se smanjio broj manjih gospodarskih subjekata koji jedva prelaze prag
Gospodarstvenici traže povećanje PDV praga na 100.000KM

S obzirom na inflaciju, ali i činjenicu da BiH ima najmanji prag za ulazak u PDV sustav od 50.000 KM, nužno je izmijeniti Zakon o PDV-u i taj prag podići na minimalno 100.000 KM, stav je gospodarstvenika i ekonomista.

 

Inicijativa za podizanje praga za ulazak u PDV sustav postoji već nekoliko godina, a prije nekoliko dana i Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, uputio je pismo predstavnicima institucija Republike Srpske i BiH u kojem je zatražio hitno donošenje odluke o povećanju praga za osnovicu ulaska u PDV sustav.

 

"Prag treba podići jer je 50.000 KM izuzetno mali iznos, posebno u vrijeme povećane inflacije, i treba ići u pravcu podizanja tog praga. Bilo je riječi da to treba biti 100.000 i to je realno, ali ni to nije prevelik iznos i treba ići ka tome. Povećanjem praga za ulazak u PDV sustav pomoglo bi se i malim gospodarstvenicima i početnicima, a daj  Bože da se oni brzo razvijaju i pređu tu granicu. U vrijeme inflacije, povećanih cijena energije i rasta ostalih cijena iznos od 50.000 KM je zaista mali", rekao je za "Nezavisne novine" Pero Ćorić, predsjednik Gospodarske komore Republike Srpske.

 

U ovom trenutku, u odnosu na okruženje, u Bosni i Hercegovini prag za ulazak u PDV sustav je daleko najmanji. U Hrvatskoj u PDV sustav ulaze oni gospodarstvenici koji imaju godišnji promet od 300.000 kuna, odnosno 39.816 eura ili 77.642 KM dok je u Srbiji taj prag oko 133.000 KM, a u Sloveniji 50.000 eura.

 

"Ulazak u PDV sustav značajno komplicira poslovanje malim gospodarstvenicima i mnogi, da ne bi ušli u sustav, skreću promet i neslužbeno ugovaraju poslove crnim kanalima i na taj način i država gubi prihod. Također i taj prag od 50.000 otežava zapošljavanje jer, ako neki mali gospodarstvenik želi da zaposli nekoga, to ga dovodi do tog praga i on ide za tim da nekoga angažira na crno. S obzirom na inflaciju i ostale okolnosti, taj prag bi trebao biti 100.000", rekao je Saša Grabavac, izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT.

 

On kaže da bi se podizanjem praga za ulazak u PDV sustav značajno smanjila potreba za administriranjem u UNO jer bi se smanjio broj manjih gospodarskih subjekata koji jedva prelaze prag, a postoji ogromna procedura za vođenje svakoga od njih.

 

"UNO bi na taj način bio rasterećen i mogao bi se baviti drugim stvarima koje značajnije utiču na ekonomiju", naglasio je Grabovac za "Nezavisne novine".

 

Podsjećanja radi, još 2019. godine izrađen je novi Nacrt zakona o PDV-u, međutim još nije došao na odlučivanje u parlament BiH jer nije prošao Upravni odbor UNO-a.

 

Nedavno su "Nezavisnim novinama" rekli da su okončane javne konzultacije u vezi sa ovim zakonom i da se trenutno radi na usklađivanju, i to između Direkcije za europske integracije i Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

 

"Nakon toga Nacrt zakona o PDV-u trebao bi biti dostavljen Upravnom odboru UNO BiH na izjašnjavanje, a potom dalje u proceduru u Vijeća ministara BiH te u Parlamentarnu skupštinu BiH", rekli su nam u Uredu predsjedavajućeg Upravnog odbora UNO BiH.

 

U samom nacrtu neće biti velikih izmjena u odnosu na postojeći Zakon o PDV-u koji je u primjeni od 1. siječnja 2006. godine. U BiH će i dalje biti jedinstvena stopa PDV-a koja će iznositi 17 posto, a predviđeno je povećanja praga za ulazak u PDV sustav sa 50.000 na 75.000 K

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO