Umirovljenici neće čekati kolovoz da dobiju povećanje

Datum objave: 19.05.2023   Broj čitanja: 1490
Revidiranom odlukom o izvanrednom usklađivanju najniža mirovina koja će biti isplaćena u lipnju iznosit će 538 KM, umjesto, 518 KM.
Umirovljenici neće čekati kolovoz da dobiju povećanje

Vlada Federacije BiH će revidirati odluku o izvanrednom usklađivanju mirovina, predočeno je to jučer na Izvještajnoj sjednici Skupštine saveza udruge umirovljenika F BiH koja je održana u Sarajevu.

 

Tako će se ova odluka, odnosno, uvećanje mirovina za 3,9 posto umjesto na srpanjska primanja odnositi na svibanjska, čija će isplata početi početkom narednog mjeseca.


Podsjetimo, Vlada F BiH u prethodnom sazivu na čelu s Fadilom Novalićem je odluku o izvanrednom usklađivanju donijela na sjednici od 27.travnjaa, a kako su naveli, to su učinili u skladu sa članom 80. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

 

''Vlada Federacije BiH odlučuje da se izvrši izvanredno usklađivanje mirovina u postotku od 3,9 posto, odnosno da se mirovine uvećaju za ovaj postotak, počev od mirovine za srpanj 2023. godine'', naveli su tada iz Vlade F BiH, prenosi avaz.ba

 

Međutim, usto što su upozoravali na to da nisu konzultirani u vezi donošenja te odluke, koju su ocijenili ishitrenom, iz Saveza umirovljenika F BiH su iznijeli i to da su prekršene odredbe člana 80. Zakona o PIO, prema kojem se i vrši izvanredno usklađivanje.

 

Naime, u stavu 3., tog člana stoji da Vlada F BiH odluku o izvanrednom usklađivanju donosi do kraja mjeseca od kojeg se vrši izvanredno usklađivanje.

 

Revidiranom odlukom tako je donekle ispravljena nepravda prema umirovljeničkoj populaciji koja čini preko petine stanovništva u F BiH.

 

Revidiranom odlukom o izvanrednom usklađivanju najniža mirovina koja će biti isplaćena u lipnju iznosit će 538 KM, umjesto, 518 KM.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO