Svim majkama sretan Majčin dan!

Datum objave: 14.05.2023   Broj čitanja: 3945
Kaže se da je od svih ljubavi na zemlji ona majčina najvjernija slika Božje ljubavi.
Svim majkama sretan Majčin dan!

Druga je nedjelja u svibnju već tradicionalno posvećena majkama. Majčin se dan kroz povijest u različitim oblicima obilježavao u mnogim zemljama diljem svijeta, ali status blagdana prvi je put dobio u Sjedinjenim Američkim državama. Danas se slavi u više od pedeset zemalja u svijetu. Kaže se da je od svih ljubavi na zemlji ona majčina najvjernija slika Božje ljubavi.

 

Odakle spomendan majkama?

O povijesti obilježavanju Majčina dana piše Juraj Kolarić u svojoj knjizi ''Majčin dan u povijesti i tradiciji hrvatskog naroda''. Anna Jarvis početkom 20. stoljeća prva je uspjela inaugurirati Spomendan svih majki u Graftonu, malom gradu u Zapadnoj Virginiji. Taj je dan trebao ljude podsjetiti na njezinu majku Ann Reeves Jarvis koja se, zajedno za svojom djecom, borila za emancipaciju žena, a umrla je drugu nedjelju u svibnju. Američki je kongres 1914. Majčin dan proglasio državnim blagdanom, kao ''javni izričaj ljubavi i poštovanja prema majkama SAD-a'' (Kolarić, 2012:33).

 

Proslavu je za vrijeme Drugog svjetskog rata u Europu prenijela organizacija ''Armija spasa'' preko svojih vojnika razasutih po europskim bojišnicama. Mnoge su zemlje i prije toga na sličan način odavale neku počast majkama.

 

Riječima Anne Jarvis, ''svrha majčina dana jest probuditi uspavanu ljubav i zahvalnost prema ženama koje su nas rodile. Dokinuti otuđivanje obitelji. Učiniti nas boljom djecom približavajući nas srcima naših dobrih majki. Dati majkama do znanja da ih cijenimo iako to baš ne pokazujemo često. Ako niste kod kuće, pišite majci, recite joj nekoliko lijepih riječi, pohvala i recite joj kako je volite. Majčina ljubav nova je svaki dan. Bog blagoslovio naše vjerne i dobre majke!''

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO