Poskok ugrizao muškarca koji je brao kuke. Ivan i Mirko: To je nama domaća životinja

Datum objave: 13.05.2023   Broj čitanja: 13106
Iz zimskoga sna čudno vrijeme je izmamilo zmije, među kojima dakako i poskoke, stoga se sve koji provode vrijeme u prirodi poziva na pojačani oprez.
Poskok ugrizao muškarca koji je brao kuke. Ivan i Mirko: To je nama domaća životinja

 

Dugopoljci Ivan i Mirko bave se branjem kuka i šparoga, a njima je, kako kažu, poskok domaća životinja.

"Ja sam svaki dan u prirodi, u berbi šparoga, i često ih vidim. Ja sam tvrđi od njega, jači od njega. Ne bojim se, kažem mu dobar dan i doviđenja" našalio se Ivan Balić. Njegov susjed Mirko Dodoja istaknuo je kako je to područje poskocima stanište od pamtivijeka. "Da ga ne bi ugazio nogom, gurneš ga štapom i makneš dalje. Neka ide svatko svojim putem" prenosi HRT.

Najotrovnija zmija Europe ove je godine u splitsko-dalmatinskoj županiji već pokazala zube. Poskok je ujeo čovjeka iz općine Trilj, koji je na nervoznog gmaza naletio berući kuke. Dr. Dragan Ledina iz Klinike za infektologiju KBC-a Split otkrio je da je poskok muškarca najvjerojatnije ugrizao za ruku. "Dobio je antiserum protiv ujeda zmija otrovnica i zadržan je par dana na liječenju u našoj klinici" rekao je.

Ledina ističe da ove godine, za razliku od prošlih nekoliko, seruma ima dovoljno. Uvezen je iz Bugarske, no do kraja bi godine mogli imati i domaćeg. Građane svejedno moli za oprez za vrijeme kretanja Dalmatinskog zagorom. Savjetuje nositi štap, propisanu odjeću, ali i rukavice koje smanjuju vjerojatnost da veća količina otrova uđe u organizam.  A pomaže i znati prepoznati našu najpoznatiju otrovnicu. Poskok ima špičasti rep i glavu s roščićem, dužine je oko 70 centimetara, no moguće je pronaći jedinke i dulje od metra, opisao je Mirko Dodoja.

 

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO