GOSPODIN H. - Iz tiska izišao roman mladog Grudskog književnika Filipa Pešorde

Datum objave: 09.05.2023   Broj čitanja: 2877
'Gospodin H.' je, drugi po redu, roman mladog grudskog književnika Filipa Pešorde, tiskan u nakladi Matice hrvatske ogranak Grude.
GOSPODIN H. - Iz tiska izišao roman mladog Grudskog književnika Filipa Pešorde

Riječ je o psihološkom romanu sa ponekim ljubavnim i kriminalističkim elementima, a pisan je u obliku dnevnika u kojem glavni lik iznosi svoje najdublje, najmračnije i nakiskrenije osjećaje i (bolna) sijećanja.


- Ovaj roman je, kao što sam naveo i na početku romana u kratkom 'predgovoru', nastao iz moje težnje da čitatelja uključim u samu srž radnje. Odnosno, da čitatelj svojim osjećajima mijenja i oblikuje likove onako kako želi i onako kako mu to u tom trenutku odgovara. Nadam se da sam i uspio to uraditi ostavljajući neke bitne detalje nedorečenim, kao što su imena likova, mijesto i vrijeme odvijanja radnje. - kaže autor ovog romana.

- Glavni lik ovog romana je Gospodin H., psihijatar, na prvi pogled čovjek koji svoj život drži pod kontrolom, ali kako radnja romana odmiče dolazimo do spoznaje da to i nije baš tako. Što više čitamo i što dublje analiziramo glavnog lika shvaćamo koliko su zapravo složene i teške njegove psihičke borbe koje vodi sa samim sobom. - kaže autor romana.


- Filip Pešorda postaje romansijer, gradeći priče i likove kroz svoju metaforiku, interesantne i upečatljive likove vežući ih s našom svakodnevicom. Autor nas svojim pisanjem kulturno i životno obogaćuje i publika je tu da ga podrži i pomogne u njegovom sazrijevanju. Ovim romanom ne dobivamo sve odgovore na dlanu, ali definitivno nas potiče na istraživanja i propitivanja. Zanimljivo je da nas na to potiče mlad čovjek, još uvijek u svojim dvadesetima. Ne sumnjam kako će ime Filipa Pešorde biti zapisano u nekim antologijama, književnim društvima, a ponajviše u kulturnom životu svog rodnog mjesta. - piše prof. Lucija Mikulić u recenziji Filipova romana.

- Gospodin H. je jedan jako specifičan i predivan roman sa jako snažnom porukom čitatelju. Zaista vrijedi izdvojiti vrijeme i pročitati ovo djelo u kom autor, koristeći jednostavne laičke termine, približava čitatelju važnost utjecaja okoline na pojedinca, te važnost brige o mentalnom zdravlju. - piše psihologinja Mia Raspudić u recenziji romana.
Promocija romana održat će se 29. svibnja u 20h u Grudama, u organizaciji JU Kulturni dom A. B. Šimić Grude i Matica Hrvatska ogranak Grude. Radujemo se druženju i očekujemo Vas u što većem broju!

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO