Poljoprivrednici doline Neretve traže privremenu zabranu uvoza povrća i voća

Datum objave: 05.05.2023   Broj čitanja: 1306
Poljoprivrednici su zatražili da se zabrani uvoz poljoprivrednih proizvoda u vremenskome razdoblju kada oni dospijevaju na području doline Neretve.
Poljoprivrednici doline Neretve traže privremenu zabranu uvoza povrća i voća

Poljoprivredni proizvođači iz Čapljine i doline Neretve u BiH zapriječili su u petak pristup veletržnici tražeći od vlasti BiH privremenu zabranu uvoza povrća i voća koje se proizvodi na tome području kako bi se očuvala domaća proizvodnja. 

Tijekom prosvjeda poljoprivrednici su upozorili su kako su cijene domaćeg krastavca, rajčice, krumpira, lubenice te drugoga povrća i voća ionako niske, te da njihove cijene dodatno obaraju proizvodi iz uvoza. Najčešće se u BiH uvoze rano povrće i voće iz Albanije, Sjeverne Makedonije i Grčke.  

Zbog toga su poljoprivrednici zatražili da se zabrani uvoz poljoprivrednih proizvoda u vremenskome razdoblju kada oni dospijevaju na području doline Neretve. Na taj bi se način  najbolje zaštitila domaća proizvodnja te osiguralo korištenje kvalitetnih proizvoda, ističu. 

"Sadašnje stanje je za lokalne poljoprivrednike neodrživo, jer nas se prisiljava da prodajemo svoje proizvode po nižoj cijeni kako bi bili konkurentni", naveli su na prosvjedu. 

BiH ima iznimno negativnu vanjskotrgovinsku razmjenu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Prošle godine je ukupna razmjena u toj oblasti iznosila oko 2,78 milijardi eura, od čega je BiH izvezla tek 560 milijuna eura poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO