Znanost i obrazovanje najbolji je način ulaganja u budućnost

Datum objave: 20.04.2023   Broj čitanja: 1235
Konferencija je strukturirana kroz dva panela.
Znanost i obrazovanje najbolji je način ulaganja u budućnost

Šesta međunarodna znanstveno-stručna konferencije pod nazivom "Uloga znanosti u procesu integracija Bosne i Hercegovine" održat će se danas od 10 sati u Neumu u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i Sveučilišta u Zagrebu, dok su suorganizatori Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Slavonskom Brodu, Sveučilište Sjever i Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku.

 

Otvaranje

Cilj konferencije je približiti i ujediniti sudionike u elaboraciji znanstveno-utemeljenih koncepcija koje tematiziraju analogiju, povezivanje i približavanje institucionalnih i društvenih formi u cilju postizanja veće kompatibilnosti BiH i EU-a. U tom kontekstu znanost i obrazovanje promatraju se dvojako: sa stajališta njihova suvremenog poimanja unutar EU-a u sprezi s njegovim temeljnim vrijednostima i načelima te kao svojevrstan medij u svojoj primjeni na proces izgradnje uključive vizije BiH kao europske države i društva po uzoru na EU.

 

Pozdravnim obraćanjem sudionicima obratit će se rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić, akademik Mladen Bevanda, predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH, Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, te Dragan Čović, dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Uvodno predavanje održat će Sumantra Bose s London School of Economics o temi "Uloga i doprinos akademske zajednice u rješavanju društvenih problema"

 

Konferencija je strukturirana kroz dva panela. Prvi panel "Europski istraživački prostor i europski prostor visokog obrazovanja u svjetlu integracija Bosne i Hercegovine" ima za cilj predstaviti standarde i relevantne politike EU-a u području istraživanja i visokog obrazovanja u kontekstu imperativa integracija BiH i unaprjeđenja kompatibilnosti bosanskohercegovačkog društva s europskim, dok je cilj drugog panela "Potencijal Bosne i Hercegovine u području istraživanja i inovacija" sagledati stanje i perspektive koordinacije bolje organizacije i umrežavanja postojećih znanstveno-istraživačkih kapaciteta u BiH u području istraživanja i inovacija.

 

Među sudionicima su Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologije Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Sanja Bijakšić, prorektorica za međunarodnu suradnju, Stephan Dahlgren, voditelj Odjela za obrazovanje i znanost pri Izaslanstvu Europske unije u BiH, Georg Panholzer, voditelj Odjela za europska istraživanja i tehnološku suradnju vlade Austrije, Boris Crnokić, voditelj Ureda za projekte Sveučilišta u Mostaru, In-Sook Choi iz Odjela za europsku istraživačku politiku iz Njemačke.

 

U drugom panelu sudjeluju Vlatka Petrović, voditeljica Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Goran Škvarč iz CARNET-a, Vlado Majstorović sa Sveučilišta u Mostaru, Ugo Vlaisavljević te Tomislav Volarić sa Sveučilišta u Mostaru.

 
poster
 
 
 
 
 
 

Izazovi visokog obrazovanja

Na visoko obrazovanje u Europi utječe nekoliko čimbenika, među kojima su globalna potražnja za visokokvalitetnim obrazovanjem, istraživanja i inovacije, tržište rada koje se brzo mijenja, demografski trendovi, klimatske promjene i tehnološka utrka.

 

Obrazovanje i osposobljavanje najbolji su način ulaganja u budućnost Europe. Njihova je uloga ključna u poticanju rasta, inovacija i otvaranja radnih mjesta.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO