Nakon Pelješkog mosta, otvorena i Stonska obilaznica

Datum objave: 19.04.2023   Broj čitanja: 1445
Za promet je otvorena Stonska obilaznica, posljednji dio pristupnih cesta za Pelješki most.
Nakon Pelješkog mosta, otvorena i Stonska obilaznica

Time je, nakon desetljeća planiranja i gotovo pet godina gradnje, završen projekt cestovnog povezivanja juga Hrvatske, javlja HRT.


Riječ je o dionici dugoj osam kilometara, a najveći je objekt most Ston čiji krajevi završavaju u tunelima.


Na svečanosti su, među ostalima, bili predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri. Uoči puštanja u promet na Stonskom mostu prikazana je kratka projekcija razvoja cijelog projekta.


- Uspjeli smo s današnjim danom, s ovim posljednjim segmentom i zadnjim dijelom pristupnih cesta završiti jedan projekt, financiran europskim sredstvima, gdje smo pokazali i Europi i svijetu da je Hrvatska mala zemlja koja može uspješno koristiti europska sredstva i uspješno pripremati i provoditi ovakav velik infrastrukturni projekt, rekao je na otvaranju potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.


- Uoči 10. godišnjice članstva Hrvatske u EU-u svima je u Hrvatskoj jasno koliko lakše, učinkovitije, jednostavnije rješavamo krupne razvojne iskorake koji će nam pomoći, pogotovo sada u europodručju, ostvariti veće prihode i veći rast BDP-a, a na taj način stvaramo pretpostavke za daljnja ulaganja, primjerice u cestovnu infrastrukturu, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.


Glavni izvođač bio je grčki Avax, uz Strabag koji je radio drugi dio dionice na samom Pelješcu, uz China Road Bridge Corporatioan. Ta tri velika izvođača, kako je kazao Plenković, dala su doprinos realizaciji strateškog, prometnog, infratsrukturnog, sigurnosnog i državnog projekta za RH, a to je spajanje teritorija sa Pelješkim mostom i pristupnim cestama.

Siguran je da će u kontekstu hrvatskog članstva u europodručju i šengenskom prostoru, taj projekt omogućiti još brži i veći razvoj turizma, prihoda i kvalitetniji život svih ljudi na jugu Hrvatske.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO