Ukinute vize za građane Kosova

Datum objave: 19.04.2023   Broj čitanja: 2502
Zastupnici Europskog parlamenta izglasali su danas na plenarnom zasjedanju odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo. To je bio i posljednji korak ka ukidanju viza za građane koji imaju kosovske putovnice.
Ukinute vize za građane Kosova

U praksi će to značiti da će biti dozvoljeno putovanje i boravak u Europskoj uniji do 90 dana u bilo kom periodu u šest mjeseci sa putovnicama koje izdaju prištinske vlasti, javio je Euronews.

 

Ostaje još službeno potpisivanje, koje je već najavljeno na sajtu Europskog parlamenta.


Kako stoji u tekstu, odluku o viznoj liberalizaciji potpisat će predsjednica Europskog parlamenta i predstavnik švedskog predsjedavanja EU.

Ona bi trebalo da stupi na snagu kada i ETIAS - Evropski sistem za putne informacije i autorizaciju, ali svakako ne kasnije od 1. siječnja 2024.

Prije skoro deset godina zeleno svjetlo dala je Europska komisija, odnosno dala je preporuku ostalim instancama EU da uvedu viznu liberalizaciju. Od tog trenutka Europski parlament to podržava. Međutim, ono gdje je nastao zastoj je na nivou zemalja članica.

Spekuliralo se da li su u pitanju zemlje koje ne prizanu Kosovo kao neovisno, neki su spominjali zemlje poput Nizozemske, Francuske iz nekih drugih razloga. Međutim, sve te sumnje otklonjene su u studenom ove godine kada je usuglašen tekst sporazuma o viznoj liberalizaciji i zeleno svjetlo su dale sve članice.

 

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO