Ovo nije SF, australska vojska predstavila robote-pse koje kontroliraju svojim umom! VIDEO

Datum objave: 24.03.2023   Broj čitanja: 5715
Ljudski ‘kontrolor‘ samo treba zamisliti smjer u kojem želi da se pas kreće, a stroj ga slijedi
Ovo nije SF, australska vojska predstavila robote-pse koje kontroliraju svojim umom! VIDEO

Vojnici koji svojim umom upravljaju psom robotom dok patroliraju prašnjavom cestom i čiste uništenu zgradu možda zvuči kao znanstvena fantastika, ali to je scena iz stvarnog života.

 

Naime, australska vojska usavršila je sposobnosti kontrole uma s osam senzora uredno upakiranih unutar kacige koji rade u tandemu s Microsoft HoloLensom.

 

Inovacija sadrži AI-dekoder koji prevodi moždane signale vojnika u upute koje se šalju robotskom četveronošcu.

 

Novi video prikazuje vojno osoblje i psa robota koji je dobio upute da počisti objekt koristeći ono što je pročitao iz moždanih valova osobe - i to s 94 posto točnosti.

 

Sustav je razvilo Tehnološko sveučilište u Sydneyu koje je prvi put predstavilo inovaciju prošle godine, ali je nedavno objavilo novi rad s detaljima.

 

Istraživači su opisali aBRI platformu koja ima četiri glavne komponente: uređaje za sučelja, sustav mobilnog elektroencefalograma (EEG), računalo s jednom pločom i robotski sustav.

 

Prethodni rad, najavljen prošle godine, demonstrirao je tehnologiju prikupljanja EEG signala iz prednjeg dijela mozga, a nedavno ažuriranje pokazalo je vrijednost sučelja moždanih strojeva koja osjećaju upute iz potiljačnog režnja, odgovornog za vizualnu percepciju poput boje, oblika i pokreta.


 

Ljudski ‘kontrolor‘ samo treba zamisliti smjer u kojem želi da se robot kreće, a stroj ga slijedi.

 

Ova tehnologija vojnicima omogućuje upravljanje robotima bez ruku, što je idealno za borbu.

 

Narednik Damian Robinson iz 5. bataljuna borbene podrške, koji je testirao slušalice HoloLens, rekao je kako cijeli proces nije teško svladati.

 

 

‘Vrlo je intuitivan. Bilo je potrebno samo nekoliko pokušaja. To je više stvar vizualne koncentracije‘, kazao je pa zaključio kako je potencijal projekta vrlo širok.

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO