Širokobriježanin Marin Vukoja novi sudac Ustavnog suda BiH?

Datum objave: 17.03.2023   Broj čitanja: 6272
Čović objašnjava kako je i prethodni sudac bio predstavnik Hrvata..
Širokobriježanin Marin Vukoja novi sudac Ustavnog suda BiH?

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović prokomentirao je pitanje izbora suca Ustavnog suda BiH kazavši kako vjeruje da će Zastupnički dom Parlamenta FBiH vrlo brzo imenovati hrvatskog predstavnika Marina Vukoju.

Na pitanje novinara da prokomentira protivljenje dijela sarajevske odnosno bošnjačke javnosti izboru Širokobriježanina Marina Vukoje za ustavnog suca naspram Sanele Gorušanović Butigan, Čović objašnjava kako je i prethodni sudac bio predstavnik Hrvata te da je potrebno održati ravnomjeran omjer Srba, Hrvata i Bošnjaka u Ustavnom sudu.Tko je do sad bio u Ustavnom sudu? Koga mijenja ovaj član sada? Mato Tadić je bio. Tko je on? Hrvat. Imali ste ranije dva Hrvata, dva Bošnjaka, dva Srbina i tri suca međunarodne zajednice u Ustavnom sudu i to treba ostati tako, kaže Čović.Osim toga, istaknuo je kako vjeruje da će vrlo brzo Širokobriježanin Vukoja biti izabran u Zastupničkom domu FBiH, koje treba potvrditi imenovanje ustavnog suca.Ja sam siguran da će zastupnici u Parlamentu FBiH vrlo brzo imenovati gospodina Vukoju, profesionalca, državnog službenika koji je svoj rad izložio javnosti u zadnjih nekoliko saziva i kojeg je birao između ostalog i SDA da bi bio tajnik u parlamentu. Tako da rasprava i pokušaji spinanja od onih koji su evidentno gubitnici vlasti ne želim komentirati. Očekujem da vrlo brzo Ustavni sud bude popunjen, rekao je.


Objašnjava da će ubrzo isteći mandati i drugim sucima Ustavnog suda te da će biti zamijenjeni za one koji dolaze iz istog naroda.U sljedećim godinama ćemo vrlo brzo zamijeniti i jednog bošnjačkog pa drugog bošnjačkog člana suda pa još jednog Hrvata, iako se tako ustavno ne zovu, oni dolaze iz FBiH, rekao je.Izbor Marina Vukoje najavio je i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kada je kazao da će glasovati za prvorangiranog kandidata, a što je upravo Vukoja, piše Klix.baPodsjećamo, favoritkinja dijela političkog Sarajeva za ovu poziciju je gore navedena Sanela Gorušanović Butigan koja je inače bliska rođakinja Farisa Vehabovića, suca Europskog suda za ljudska prava.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO