Nakon burzovnog kolapsa najveći dioničar Credit Suissea smiruje situaciju

Datum objave: 16.03.2023   Broj čitanja: 321
Šef Saudijske nacionalne banke, koja je najveći dioničar Credit Suissea, Ammar Al Khudairy rekao je da su panika te pad dionica banke bili neopravdani.
Nakon burzovnog kolapsa najveći dioničar Credit Suissea smiruje situaciju

 

"Ako pogledate kako je cijeli bankarski sektor pao, nažalost, čini se da je Credit Suisse mnogima bio samo isprika. Mislim da tržišta traže priče kojima bi akteri potvrdili svoju zabrinutost", rekao je Al Khudairy za CNBC.

"To je panika, mala panika. Vjerujem da je potpuno neopravdano, bilo da se radi o Credit Suisseu ili cijelom tržištu", dodao je.

Al Khudairy je dao izjavu CNBC-ju nekoliko sati nakon što je Credit Suisse objavio da će posuditi do 50 milijardi dolara od Švicarske središnje banke. A upravo su izjave Saudijaca dovele do pada dionice banke jer su, kako prenose mediji, oni rekli da neće više financijski pomoći Credit Suisseu.

No predsjednik Saudijske nacionalne banke rekao je za CNBC da Credit Suisse nije ni tražio financijsku pomoć.

"Nije bilo razgovora s Credit Suisseom o pružanju pomoći.

Ne znam otkud riječ pomoć, nikakvih rasprava nije bilo od listopada", rekao je.

Ponovio je da banka neće povećavati svoj udio iznad sadašnjih 9.9 posto.

"Poruka se nije promijenila, ista je od listopada. Tada smo jasno artikulirali da nećemo ići iznad 9.9 posto. Čak i da to želimo, postoji previše komplikacija sa stajališta propisa i usklađenosti. Jučerašnja poruka je bila ista takva", dodao je.

O SVB-u

Komentirao je i nedavne posljedice kolapsa banke Silicon Valley koje su, kako kaže, drugačije od financijske krize iz 2008., rekavši da su koraci koje su američki regulatori poduzeli da zaštite štediše obuzdali daljnje strahove.

"Imali smo neuspjeh prošli tjedan, ali to nije ni blizu, nema veze s onim što smo vidjeli 2008. Ovo je samo jedan izolirani incident, regulatori su prekinuli svaku mogućnost prelijevanja", rekao je.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO