Rijeka: U nedjelju uklanjaju bombu iz Drugog svjetskog rata

Datum objave: 16.03.2023   Broj čitanja: 3184
Kako je ranije najavljeno, zbog sigurnosti građana, evakuirat će se stanari koji žive u zoni neposredne potencijalne opasnosti – odnosno 'crvenoj zoni'.
Rijeka: U nedjelju uklanjaju bombu iz Drugog svjetskog rata

Ukoliko vremenski uvjeti dopuste, zaostala mina iz Drugog svjetskog rata, koja se nalazi u riječkoj luci, bit će ove nedjelje, 19. ožujka, izmještena s morskog dna i neutralizirana, priopćio je Stožer civilne zaštite Grada Rijeke, prenosi dalmatinskiportal.hr

 

Upute građanima vezane uz postupak izmještanja i neutralizacije mine iz riječke luke

 

Početak, kao i kraj same akcije izmještanja mine i njezine neutralizacije, bit će obilježen sirenama opće opasnosti, odnosno prestanka opće opasnosti. Cijelu akciju izvlačenja i neutralizacije mine koordinira Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko-goranskom i mnogim drugim službama i institucijama.

 

U smislu sigurnosti organizacije ove akcije izmještanja i neutralizacije mine, područje uz riječku luku podijeljeno je na crvenu i žutu zonu.

 

Evakuacija stanara i obustava svih aktivnosti u tzv. 'crvenoj zoni'

Kako je ranije najavljeno, zbog sigurnosti građana, evakuirat će se stanari koji žive u zoni neposredne potencijalne opasnosti – odnosno 'crvenoj zoni'.

 

Ta zona obuhvaća sljedeće ulice i kućne brojeve:

Adamićeva ulica - kućni brojevi  1, 3, 5, 7 i 13

Demetrova  ulica - kućni broj 16

Ulica Ignazia Henckea - kućni broj 1,

Ulica Ivana Zajca - kućni brojevi 7, 20 i 24

Krešimirova ulica - kućni broj 1

Ulica Riva - kućni brojevi 4, 20 i 22

Ulica Riva Boduli - kućni brojevi  3, 5 i 7

Splitska ulica - kućni broj 2

Trpimirova ulica - kućni brojevi  3 i 5

Uljarska ulica - kućni brojevi 2 i 4

Ulica Vatroslava Lisinskog - kućni brojevi 2, 4, 6 i 8

Verdijeva ulica - kućni brojevi 6, 8 i 17

Zagrebačka ulica - kućni brojevi 16, 18, 19, 19A i 21

Zanonova ulica - kućni broj 1

Žabica - kućni brojevi 2 i 5

 

U navedenoj zoni, od subote, 18. ožujka u 22 sata do nedjelje, 19. ožujka kasno poslijepodne odnosno navečer, kada akcija neutralizacije bude završena, provest će se potpuna evakuacija koja, uz potpunu evakuaciju stanara, podrazumijeva i obustavu rada svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih društvenih aktivnosti. Stoga pozivamo sve subjekte u navedenoj zoni da u predviđenom vremenu ne planiraju rad.

 

Autobusni i željeznički kolodvor, kao i taxi stajališta, biti će  izmješteni na pogodne lokacije.

 

Za stanare s navedenih lokacija koji smještaj ne mogu pronaći kod obitelji ili prijatelja, organizirat će se boravak i smještaj tijekom noći i tijekom nedjelje u Dvorani mladosti.

 

Za teško pokretne stanare i one kojima treba pomoć pri evakuaciji, odnosno odlasku u osiguran smještaj, na raspolaganju će biti Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, odnosno autobusi Autotroleja i sanitetski prijevoz ukoliko se radi o nepokretnim osobama.

 

Ujedno pozivamo sve stanare navedene zone, koji procjenjuju da će trebati smještaj u Dvorani mladosti, da se jave na broj telefona 051 209 473 ili na e-mail stozer.cz@rijeka.hr, kako bi se osigurao dovoljan broj kreveta i okrijepe što će biti ponuđeno u Dvorani mladosti.

 

Za stanare koji ne mogu vlastitim prijevozom doći do Dvorane mladosti, organizirat će se prijevoz Autotrolejevim autobusima.

 

U zoni koja obuhvaća navedene ulice, ali i šire područje, bit će onemogućen i sav cestovni, željeznički i zračni, kao i pomorski promet.

 

Cestovni promet u gradu, odvijat će se tzv. sjevernim koridorom, odnosno ulicama Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma.

 

Preporuka smanjenog kretanja i aktivnosti u tzv. 'žutoj zoni'

Za tzv. 'žutu zonu' izdaje se preporuka smanjenog kretanja i smanjenih aktivnosti. 'Žuta zona' obuhvaća zonu omeđenu ulicama: Wenzelova, Ribarska, Fiumara, Žrtava fašizma, Pomerio, Fiorella la Guardije, Viktora Cara Emina, Vukovarska, dio Čandekove,  dio Rikarda Benčića i Podmurvice te akvatorij Riječkog zaljeva.

 

Stanari ove zone upućuju se da tijekom trajanja same akcije ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine. Prozore i vrata sa staklenim površinama je  najbolje otvoriti, a rolete i sjenila (škure) pritvoriti. Također, daje se preporuka ugostiteljskim objektima i ostalim gospodarskim subjektima u “žutoj zoni” da u navedenom razdoblju, zbog potrebe smanjenog kretanja u toj zoni, ne planiraju rad.

 

U tzv. 'žutoj zoni' dežurne službe izlazit će na teren samo u slučaju hitnih intervencija o čemu će se procjena donijeti prilikom samog eventualnog poziva građana.

 

Dežurna ljekarna bit će ljekarna Jadran u Osječkoj bb u sklopu zdravstvene stanice preko puta INA -ine benzinske crpke.

 

Od ponedjeljka, 13. ožujka otvoren info-telefon Stožera civilne zaštite

Stožer civilne zaštite Grada Rijeke poziva sve građane da se zbog vlastite sigurnosti i provedbe ove zahtjevne aktivnosti u najkraćem vremenu, pridržavaju navedenih odluka, uputa i preporuka.

 

Za sve građane koji imaju upite vezane uz organizaciju boravka, ponašanja i rada u 'crvenoj' odnosno 'žutoj' zoni, od ovog je ponedjeljka 13. ožujka pa do kraja akcije 20. ožujka otvoren telefon Stožera civilne zaštite: 051 209 473,  svakodnevno od 8 do 16 sati.

 

Odgoda akcije u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika

Ukoliko vremenske prilike u nedjelju, 19. ožujka budu nepovoljne za provedbu akcije, postupak će se odgoditi za nedjelju, 26. ožujka, a o tome će se donijeti odluka u četvrtak, 16. ožujka.

 

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO