Osmica na crnoj listi SAD-a

Datum objave: 15.03.2023   Broj čitanja: 483
Američki State Department stavio je u srijedu na crnu listu Osmana Mehmedagića "Osmicu", bivšeg direktora OSA-e.
Osmica na crnoj listi SAD-a

Osim toga, Mehmedagić je iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da potakne kandidate iz "Osmorke", grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH da podrži SDA. Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić surađivao s kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku.

 

U svom službenom svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, državljanin BiH Osman 'Osmica' Mehmedagić (Mehmedagić) zloupotrijebio je državnu telekomunikaciju kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.


Mehmedagić je koristio državnu telekomunikaciju kompaniju BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je također dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicijdkom strankom iz entiteta Republika Srpska (RS).

 

Trojac iz BiH 

"Danas je OFAC uvrstio Mehmedagića na listu u skladu s Izvršnom uredbom 14033 zbog sudioništva u, te direktnog ili indirektnog učešća, u koruptivnim aktivnostima koje se odnose na Zapadni Balkan, uključujući koruptivno djelovanje od strane, u ime ili na neki drugi način povezano s vlastima na Zapadnom Balkanu ili od strane sadašnjeg ili bivšeg državnog službenika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, poput pronevjere javnih dobara, eksproprijacije privatne imovine za osobnu korist ili u političke svrhe ili radi davanja mita", priopćeno je iz Veleposlanstva SAD-a u BiH

 

Uz njega OFAC je na crnu listu uvrstio i direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIP) Dragana Stankovića te Edina Gačanina jednog od najvećih svjetskih trgovaca drogom.

 

Gačanin je rođen u Sarajevu te je vođa Kartela Tito i Dino koji uključuje članove njegove obitelji i prijatelje iz BiH.

 

"Današnje sankcije protiv Gačanina usko su koordinirane sa Upravom za borbu protiv droga SAD, Europskom agencijom za suradnju u provedbi zakona (EUROPOL) i vladama Nizozemske, Francuske i Belgije", objavljeno je na stranici Veleposlanstva SAD-a u BiH.

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO