Gruđanin Petar Vukoja: Građevinarstvo u BiH izloženo je brojnim izazovima

Datum objave: 14.03.2023   Broj čitanja: 2027
"Valja nama preko rijeke" - pjesma je velikana bh. pjesništva Maka Dizdara. A svima nam je preko rijeke da bismo doznali što nas čeka s druge strane.
Gruđanin Petar Vukoja: Građevinarstvo u BiH izloženo je brojnim izazovima

 

Međutim, valja nama i preko 2023. godine, a to će nam na izvrstan način objasniti studenti građevinarstva, arhitekture i geodezije. Oni organiziraju međunarodnu konferenciju pod nazivom "Valja nama preko 2023." od 15. do 18. ožujka na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru, piše Večernji list BiH.

Važnost komunikacije

Upravo je Večernji list o 2023., kao jednoj od najizazovnijih godina, napisao stranice i stranice teksta, a da ostane samo ovakva kakva je dosad, može ju se, u svakom slučaju, takvom opisati. Za građevinarstvo ona je posebno izazovna i zato će biti zanimljivo čuti što nam studenti imaju reći. Jedan od organizatora međunarodne konferencije Petar Vukoja objasnio nam je o čemu će se, među ostalim, govoriti.

- Spomenuta konferencija u ovom obliku održava se sedmi put, stoga uz međunarodni karakter ima i svojevrsnu tradicionalnu notu, za koju se nadamo da će se prenositi na brojne buduće generacije studenata našeg fakulteta. U teškim trenucima najviše uvidimo važnost onog što ponekad olako shvaćamo, kao što su druženja i obrazovanje, što smo iskusili u proteklim godinama. Brojne nedaće koje su nas snašle, kao epidemija i potresi, ukazali su na važnost ljudske komunikacije i obrazovanja u brojnim sferama života, a posebno građevinske struke. Sve je to pomoglo da naša konferencija u postepidemijskom razdoblju bilježi sve veći broj sudionika iz godine u godinu, tako ove godine očekujemo najveći broj sudionika u povijesti. Uz kolege s našeg fakulteta dolaze nam gosti s brojnih fakulteta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Cilj ove konferencije je okupiti studente susjednih zemalja, a samim tim i ime konferencije poprima pravo značenje, jer valja našim gostima preko granice do nas, da u ovih nekoliko dana uz druženje i stjecanje novih poznanstava usvoje nova znanja kroz brojna stručna predavanja koja smo pripremili u suradnji s domaćim i gostujućim profesorima, kao i posjete atraktivnim gradilištima na našim prostorima. Važno je naglasiti da je, za razliku od prethodnih konferencija na kojima su sudjelovali samo studenti građevinarstva, ovo prva konferencija na kojoj, uz studente građevinarstva, sudjeluju studenti arhitekture i geodezije te smo nastojali osmisliti zanimljiva i poučna predavanja za sve studije, na kojima će naučiti nešto novo o mostogradnji, materijalima, projektiranju i realizaciji projekata te brojnim drugim temama. Također, uz stručna predavanja ova konferencija za cilj ima upoznavanje budućih inženjera s raznim tvrtkama iz građevinskog sektora, koje kroz prezentaciju svog poslovanja i projekata nastoje studentima ukazati na njihove mogućnosti poslije završenog studija – ističe Vukoja. Pitali smo ga i s kakvim se izazovima suočava građevinarstvo u BiH s obzirom na svjetske ili unutarnje potrese.

- Građevinarstvo u BiH je posljednjih godina izloženo brojnim izazovima. Veliki broj građevinskih tvrtki susreće se s problemom nedostatka domaće radne snage koja zbog loših uvjeta rada odlazi pretežito u zemlje zapadne Europe, što rezultira posezanjem tvrtki za uvoznom radnom snagom ili, u najgorem scenariju, njihovim zatvaranjem. Proteklo razdoblje globalne epidemije i rata za građevinski sektor, ne samo u BiH nego i u svijetu, na početku je prvo donijelo blokadu većine gradilišta, a potom i rast cijena građevnog materijala. U posljednje vrijeme, uz rast cijena, dolazi do nestašice građevnog repromaterijala u BiH jer razvijenije zemlje Europe nastoje zadovoljiti svoje potrebe. Rast cijena građevnog materijala rezultirao je povećanjem cijena gradnje, što se odrazilo i na cijenu nekretnina. Jedan od razloga stalnog povećanja cijena nekretnina, kako u BiH tako i u regiji, sve je veća potražnja za novogradnjom. Iako trenutačno drastično povećanje gradnje i cijena vodi do sve izglednijeg kraha tržišta nekretnina, velik broj analitičara smatra da do toga neće doći.

Trenutačno razdoblje zbog stalnog povećanja intenziteta gradnje i velikih infrastrukturnih projekata u BiH i regiji predstavlja svojevrsnu prednost nama, mladim inženjerima, da se lakše zaposlimo i, još važnije, razvijamo svoje znanje i vještine u struci.

Težnjom k napretku inženjerstva i svakodnevnim učenjem radimo za bolje sutra, kako nas tako i budućih generacija nakon nas jer, kako je rekao Henry Ford: "Činiti više za svijet nego što svijet čini za tebe - to je uspjeh" – završio je razgovor za Večernji list mladi intelektualac i jedan od organizatora međunarodnog događaja.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO