Von der Leyen: Želimo približiti zemlje zapadnog Balkana što brže je moguće Europskoj uniji

Datum objave: 14.03.2023   Broj čitanja: 5488
- Normalizacija odnosa je najvažnija i krucijalna je za sigurnost, stabilnost i prosperitet cijele regije.
Von der Leyen: Želimo približiti zemlje zapadnog Balkana što brže je moguće Europskoj uniji

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ocijenila je da je sada ključni trenutak za postizanja dogovora između Srbije i Kosova i rješenje međusobnih pitanja jer je to vrlo važno za proces proširenja, ali i postizanja stabilnosti Europe.

 

Kazala je to Feni predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u intervjuu koji je organizirala Europska Redakcija (European Newsroom - ENR), naglašavajući da je rat u Ukrajini istaknuo stratešku važnost proširenja Europske unije.

 

- Poznato vam je da želimo približiti naše zemlje partnere sa zapadnog Balkana što je bliže i što brže je moguće Europskoj uniji - dodala je Von der Leyen.

 

Kada je u pitanju dijalog Srbije i Kosova, kaže da postoji plan Europske unije za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine "na stolu" zbog čega smatra da je sada trenutak da se razumije važnost postizanja dogovora za obje strane.

 

 
 
poster
 
 
 
 
 
 

- Normalizacija tih odnosa je najvažnija i krucijalna je za sigurnost, stabilnost i prosperitet cijele regije. Nadam se zato da će uoči novih razgovora obje strane biti vrlo konstruktivne - stava je predsjednica Komisije.

 

Na pitanje hoće li biti posljedica ako dogovor ne bude postignut, Von der Leyen je kazala da je potrebno prvo pokušati pronaći rješenje, a onda pogledati rezultate.

 

Predsjednica je u okviru intervjua govorila i o temama predstojećih sastanaka Komisije planiranih za ovaj tjedan.

 

Naime, Europska komisija trebala bi danas objaviti prijedloge dva zakonodavna akta, jedan o industriji s nultom neto emisijom stakleničkih plinova, a drugi o ključnim sirovinama, koje su potrebne Uniji da bi dostigla cilj o nultoj neto emisiji do 2050. godine.

 

Kako je planirano rasporedom sjednica Komisije u četvrtak na sastanku u Bruxellesu, Komisija će objaviti prijedlog reforme tržišta električne energije i dugoročnu strategiju za konkurentnost ekonomije.

 

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen kazala je da je u pitanju paket koji se fokusira na uvođenje čiste tehnologije kako bi se postigli ciljevi za smanjenje emisija štetnih plinova, dostizanje ciljeva iz sporazuma o klimatskim promjenama i sveukupnog smanjenja na štetnog utjecaja na životnu sredinu kroz podizanje stupnja energetske efikasnosti.

 

- To je rapidno rastuće tržište i očekuje se da će doživjeti trostruki rast u vrijednosti do 2030. godine i to je jedan fokus da donesemo zakone u tom smjeru, a drugi je da postignemo našu jedinstvenu konkurentnost - pojasnila je.

 

Paket koji će predstaviti, tvrdi Von der Leyen, će pokazati da je moguće smanjiti emisije i imati strategije jer postoji globalna potreba za zelenom energijom, a Europska unije želi ostati lider u toj oblasti.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO