Jako oprezno s kavom: Omiljeni napitak može naštetiti jednom našem organu

Datum objave: 27.02.2023   Broj čitanja: 8514
Mogli biste iskusiti brojne iznenađujuće nuspojave ako pijete kavu svaki dan - neke su dobre, a neke nisu.
Jako oprezno s kavom: Omiljeni napitak može naštetiti jednom našem organu

 

Kada uzmete šalicu kave, postoji velika vjerojatnost da ste više zabrinuti koliko brzo će vas probuditi nego što bi drugo moglo učiniti vašem tijelu. To je potpuno razumljivo, naravno. Tko ne voli kada ga kofein probudi u sekundi.  Doduše, osim toga, mogli biste iskusiti brojne iznenađujuće nuspojave ako pijete kavu svaki dan - neke su dobre, a neke nisu. 

Nova je studija otkrila da ispijanje tri ili više šalica kave dnevno može oštetiti vaše bubrege.


Nova studija pokazuje da utječe na bubrege

Studija, koja je nedavno objavljena u JAMA Network Openu, uključila je 1180 odraslih osoba u dobi između 18 i 45 godina koje su imale neliječenu hipertenziju prvog stupnja (visoki krvni tlak). Iako je studija trajala otprilike 16 godina, svaki od sudionika je provjeren tijekom praćenja koje se dogodilo u rasponu od sedam i pol godina. 

U to su vrijeme oni koji stoje iza studije pazili na hiperfiltraciju (stopa glomerularne filtracije koja se smatra višom od normalne), albuminuriju (previše albumina u urinu) i hipertenziju, a sve su to uobičajeni znakovi disfunkcije bubrega i bolesti bubrega.


Kofein je problem

Dok su gledali rezultate, prvo su primijetili da je varijanta rs762551 gena CYP1A2 prisutna kod oko polovine sudionika, što znači da njihovo tijelo ne metabolizira kofein tako brzo kao što bi inače trebalo. Također su otkrili da oni koji sporije metaboliziraju kofein imaju 2,7 puta veću vjerojatnost da će završiti s disfunkcijom bubrega ako piju tri šalice kave ili više svaki dan.

"To implicira kofein, konkretno, kao komponentu u kavi koja može oštetiti bubrege", rekla je dr. Sara Mahdavi, glavna autorica studije i istraživačica s Odjela za društvenu i obiteljsku medicinu na Sveučilištu u Torontu, prema Medical News Today.

To svakako znači da je najbolje kavu konzumirati umjereno ako želite sigurno uživati u blagodatima koje ona nudi. Međutim, ako ste i dalje zabrinuti i radije biste bili sigurni, dr. Mahdavi ima prijedlog: "Beskofeinska kava praktički je lišena kofeina, oni koji konzumiraju kavu bez kofeina ne bi imali veći rizik od disfunkcije bubrega , bez obzira na njihovu genetiku."

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO