Opala prodaja mobilnih telefona u BiH

Datum objave: 26.02.2023   Broj čitanja: 6327
Lani se najviše telefona uvezlo iz Kine..
Opala prodaja mobilnih telefona u BiH

 

Prošle godine uvezeno 186.554,85 kg telefonskih aparata, uključujući telefone za mobilne radiotelefonske mreže ili druge bežične mreže, te ostalih aparata za primanje slike, glasa ili drugih podataka, čija je cijena iznosila 157.645.107 KM.

 

Iako je lani u BiH uvezeno za oko 58.000 kg manje telefonskih aparata nego godinu ranije, oni su iznosili 25 milijuna KM više, a razlog tome je taj što se sve više uvoze kvalitetniji i skuplji telefoni.


Tako je, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, prošle godine uvezeno 186.554,85 kg telefonskih aparata, uključujući telefone za mobilne radiotelefonske mreže ili druge bežične mreže, te ostalih aparata za primanje slike, glasa ili drugih podataka, čija je cijena iznosila 157.645.107 KM.


- S druge strane, 2021. godine je u našu zemlju uvezeno 244.786,94 kg ovih uređaja, ukupne vrijednosti 132.536.747 KM, potvrdili su za Nezavisne novine iz UNO BiH.


Lani se, prema ovim podacima, najviše telefona uvezlo iz Kine, i to u vrijednosti od oko 95,5 milijuna KM.


- Slijedi Vijetnam, odakle je uvezeno ovih uređaja ukupne vrijednosti 45.880.846 KM, te 12.829.824 KM iz Indije, navode iz UNO BiH. Dalje slijede Južna Koreja, Njemačka, Malezija, SAD…


Dragan Gligorić, ekonomski analitičar za međunarodnu monetarnu ekonomiju, kaže kako je jedan od razloga rasta cijena mobilnih telefona materijal koji se u njih ugrađuje, a čija cijena raste na svjetskim burzama.


- Drugi razlog je što se sve više izrađuju kvalitetniji mobilni telefoni s mnoštvom funkcija, odnosno sve manje se uvoze telefoni koji su obavljali osnovne funkcije, a koje je sve teže naći u prodaji, tako da su to dva faktora zbog kojih raste prosječna cijena telefonskog aparata. Znači, radi se ne samo o tome da raste cijena telefonskog aparata i proizvodnje, nego se vjerojatno uvoze kvalitetniji mobilni telefoni, rekao je Gligorić.


Dodaje kako se na rafama više ne mogu pronaći jednostavnije verzije mobilnih telefona.


Prema riječima Slaviše Đurđevića iz radnje “Mobilni telefoni PIN” iz Banja Luke, tri godine zaredom, odnosno od početka pandemije virusa korona, prodaja telefona je ispod prosjeka.


- Što se tiče prodaje mobilnih telefona, moram priznati da je prošla godina bila ispod prosjeka, a otprilike je ista situacija od početka pandemije virusa korone, tj. od 2020. do 2022. godine, i te tri godine su nešto lošije nego u razdoblju prije korone” rekao je Đurđević.


Kako kaže, na slabiju prodaju je najvjerojatnije utjecalo i poskupljenje mobilnih telefona.


- Poskupljenje telefona je nastupilo otprilike sredinom prošle godine, a mislim da je uzrok tome situacija u Ukrajini. Inače, to poskupljenje je bilo najviše izraženo pred kraj godine, kad je inače najveća prodaja mobilnih uređaja, zaključio je Đurđević.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO