FILIPOVIĆ: Hrvati u RH i BiH su jedno biće

Datum objave: 20.02.2023   Broj čitanja: 5318
Kako je istaknuo Filipović razgovarali su o energetskim temama.
FILIPOVIĆ: Hrvati u RH i BiH su jedno biće

 

"Hrvati u Hrvatskoj i Hrvati u BiH su jedno biće i sasvim logična je suradnja između naše dvije države. Jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta RH odnosno Vlade RH je položaj Hrvata u BiH i mogli ste vidjeti da je prvenstveno zahvaljujući jednoj mudroj i inteligentnoj politici premijera Plenkovića došlo do izmjene Izbornog zakona ovdje koji je Hrvatima u BiH ojačao poziciju i Hrvate se sada percipira kao stabilizacijski faktor i ključni čimbenik na europskom putu BiH", kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja RH Davor Filipović. Naime, sastao se on u ponedjeljak u Mostaru s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. 

 

Kako je istaknuo Filipović razgovarali su o energetskim temama te se dotaknuli teme kada se govori o plinifikaciji. "Što se tiče Južne interkonekcije istaknuo sam kako Hrvatska ima LNG terminal na Krku i izgradnja tog terminala pokazala se kao jedan strateški potez koji nam je u ovoj krizi omogućio da se ne moramo bojati hoće li u RH biti dovoljno plina.

 

A udvostručujemo kapacitete da bismo mogli biti dostupni našim susjedima, a prirodno je da su Hrvati u RH i Hrvati u BiH jedno biće i da u Hrvatskoj napravimo trasu sa BiH i to je nešto što imamo u planu, a tome je govorio i Plenković, a tu smo i u uskoj suradnji sa Čovićem da i ovaj dio sa strane BiH da se napravi plinifikacija i da se ovim našim plinom može opskrbljivati i BiH", istaknuo je ministar Filipović.

 

Govorio je i o naknadama za Buško jezero te naglasio kako su naknade "značajno podignute". "Naknade su bile 1.8 milijuna eura, podignute su na 4.3 milijuna eura i mislim da je to povećanje značajno kad usporedite s onim što je bilo, ali mi smo uvijek spremni razgovarati oko cijele situacije, ali nadam se da su nakon ovog povećanja ljudi zadovoljni", pojasnio je Filipović.

 

Komentirao je on i kupovinu državnih obveznica te naglasio kako će ih on kupiti jer misli "da je to jedan jako dobar potez". "Vjerujem da će i dobar dio ministara u Vladi kupiti obveznice jer je to dobra prilika za investicije jer ulaganja u državne obveznice spada u kategoriju ulaganja sa najmanjim mogućim rizikom. A što se tiče aplikacije za kretanje cijena, vjerujem da će ta aplikacija pridonijeti stabilizaciji cijena i da će pomoći građanima da sami donesu odluke i da vide tko je prema njima korektan, a tko ne, prema tome, na svakom je potrošaču odluka da kaže gdje će trošiti novac", pojasnio je. 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Miro20.02.2023 16:40 sati
    Haha, jeli danas možda prvi april, pa većina u Hrvatskoj više voli japance od nas... Žalosno ali istinito.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO