Bugarska odustaje od uvođenja eura

Datum objave: 18.02.2023   Broj čitanja: 2383
Bugarska, najsiromašnija članica EU-a, namjeravala se pridružiti eurozoni početkom 2024.
Bugarska odustaje od uvođenja eura

 

Bugarska odustaje od ciljanog datuma uvođenja eura u siječnju 2024. pošto ne ispunjava neke kriterije, ali će se nastojati pridružiti zajedničkoj valuti Europske unije do 2025. ili ranije, rekla je u petak ministrica financija Rossitsa Velkova.

 

Bugarska, najsiromašnija članica EU-a, namjeravala se pridružiti eurozoni početkom 2024. pošto teži većim ulaganjima i kreditnoj sigurnosti, ali se bori s političkom krizom. U travnju ide na izbore peti put u dvije godine, prenosi Hina. Velkova je rekla novinarima u petak da zemlja ne ispunjava kriterije povezane s inflacijom niti je usvojila potrebne zakonske izmjene.

 

"Nismo ispunili obećanja koja smo dali kada smo se pridružili ERM-2 i ne ispunjavamo kriterije inflacije", rekla je Velkova. Upozorila je da bi izostanak jasnoće oko cilja ulaska u eurozonu u idućih pola godine mogao negativno utjecati na kreditni rejting zemlje.

 

Dodala je da bi Bugarska, ukoliko ispuni kriterije, mogla ostvariti cilj ulaska u eurozonu najranije sredinom iduće godine. 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO