Invalidnine se povećavaju preko 70 posto

Datum objave: 16.02.2023   Broj čitanja: 2491
Ovim zakonom je izmjenjen jedan član zakona kojim je izmijenjen iznos osnovice za obračun prava osoba sa invaliditetom.
Invalidnine se povećavaju preko 70 posto

 

Na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije usvojen je zakon o izmjenama i dopunama zakona o osnovama socijalne zašite, civilnim žrtvama rata i zaštite obitelji sa djecom FBiH koji su predložili Irfan Čengić i Jasminko Kapić.

 

Ovim zakonom se od 1. travnja povećavaju invalidnine preko 70%, svim korisnicima ovih prava. "Ovo je samo ispravljanje nepravde, jer ova populacija nije dobila povećanje čak od 2009. godine. I dalje smatram da trebamo dobiti novi zakon iz ove oblasti koji je stigao iz Vlade FBiH, uz korekcije kroz javnu raspravu. Nadam se da će Predstavnički dom uskoro staviti taj zakon na dnevni red'', istaknuo je Čengić.

 

Prema riječima Čengića, ovaj zakon za ovu godinu će koštati 120 milijuna KM, a sredstva je dužna osigurati Vlada FBiH preraspodjelom ili rebalansom proračuna koji usvaja Parlament FBiH. Ovim zakonom je izmjenjen jedan član zakona kojim je izmijenjen iznos osnovice za obračun prava osoba sa invaliditetom. Umjesto nominalnog iznosa od 274KM vraćena je odredba da osnovica iznosi 80% minimalne plaće u FBiH. Ova odredba je izmjenama zakona izbrisana 2016. godine, što je za posljedicu imalo da iznosi ovih naknada nisu povećani od 2009. godine. . 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO