Papa ne razmišlja o ostavci

Datum objave: 16.02.2023   Broj čitanja: 1635
Ostavka pape ne bi trebala postati norma unutar Katoličke crkve, a ta perspektiva nije "na mom dnevnom redu", rekao je papa Franjo u intervjuu objavljenom u četvrtak.
Papa ne razmišlja o ostavci


Franjo je priznao da je napisao ostavku dva mjeseca nakon što je postao papa 2013. u slučaju budućih zdravstvenih problema koji bi ga spriječili da obavlja svoj posao.


- Međutim, to uopće ne znači da bi pape koje podnose ostavku trebale postati, recimo, 'moda', normalna stvar - rekao je Franjo (86) u intervjuu za časopis Civilta Cattolica.


Papa je dao komentare 2. veljače tijekom sesije pitanja i odgovora sa 82 jezuita u sklopu svoje nedavne posjete Demokratskoj Republici Kongo.


Franjo se referirao na iznenadnu ostavku svog prethodnika Benedikta XVI 2013.  koji je "imao hrabrosti da to učini jer nije bio na visini zadatka zbog svog zdravlja".


-Ja, za sada, to nemam na svom dnevnom redu. Vjerujem da je papina služba 'ad vitam' (latinski 'za život') - rekao je Franjo i dodao da je važna "povijesna tradicija".


Franjo je ranije priznao da bi mogao da se povuče ako to njegovo zdravlje zahtijeva.


Njegovi nedavni zdravstveni problemi, uključujući kronične bolove u koljenu koji su ga natjerali da se oslanja na invalidska kolica, samo su podstakli nagađanja da bi u nekom trenutku mogao dati ostavku.


Franjo se osvrnuo na tu spekulaciju u intervjuu.


- Ako, s druge strane, slušamo 'tračeve', onda bi trebalo da mijenjamo pape svakih šest mjeseci! - kazao je on.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO