Evo što znanstvenici kažu na kombiniranje kave s malo mijeka

Datum objave: 08.02.2023   Broj čitanja: 6168
Nova je studija pokazala da bi tek malo mlijeka s proteinom u kavu moglo još pojačati koristi za zdravlje.
Evo što znanstvenici kažu na kombiniranje kave s malo mijeka

Nije tajna da kava za većinu ljudi na svijetu predstavlja onaj mali, svakodnevni luksuz. Kava je savršena izlika za druženje s prijateljima, poboljšava nam fokus, hrani dušu, a miris i okus su božanstveni.

 

Znanstvena istraživanja pokazala su da nas čak i sam miris kave razbuđuje, a sretna vijest za fanove je da kava donosi i značajne benefite za zdravlje. Kava je izvor antioksidansa, a ako ju popijete prije vježbanja, poboljšava izgaranje masti.

 

Sada je nova studija pokazala da bi tek malo mlijeka s proteinom u kavu moglo još pojačati koristi za zdravlje, piše Science Alert.

 

Istraživači sa sveučilišta u Kopenhagenu promatrali su kako antioksidansi polifenoli reagiraju s aminokiselinama, sastavnim elementima proteina. Otkrili su kako kombinacija polifenola i aminokiselina donosi dvostruko veći učinak u borbi protiv staničnih upala u usporedbi sa samim polifenolima.

 

Polifenoli se nalaze u mnogim namirnicama, uključujući kavu i čaj, voće i povrće, crveno vino i pivo. Kao i drugi antioksidansi, neki polifenoli, pokazuju ranije studije, mogu prevenirati ili usporiti oksidaciju zdravih kemikalija i zaštititi naše tijelo od bolesti.

 

Vjeruje se da to čine tako što kontroliraju upale, kompleksne reakcije imunološkog sustava. Upale pomažu u borbi protiv zaraza, no ako se pravilno ne kontroliraju mogu izazvati dijabetes tipa II, Alzheimerovu ili Parkinsonovu bolest.

 

Autori nove studije uspješno su pokazali da se polifenoli vežu za proteine u kavi s mlijekom.

 

“Naš rezultat pokazuje da se reakcija između polifenola i proteina također odvija u nekim napitcima koje smo proučavali. Reakcija se zapravo događa toliko brzo da ju je teško izbjeći u svim namirnicama koje smo dosad proučavali”, kaže znanstvenica i koautorica studija, Marianne Nissen Lund.

 

“Zanimljivo je što smo sada vidjeli protuupalni efekt u staničnim eksperimentima. Naravno sada još više želimo shvatiti kakve su opće koristi za zdravlje. Sljedeći korak bit će proučavanje ovog efekta u životinja”, kaže imunolog i autor Andrew Williams.

 

Potrebno je još istraživanja kako bi znanstvenici shvatili što ovi rezultati znače za ljudsko zdravlje u praksi. Ova studija proučavala je samo kako jedan tip imunološkog posrednika reagira na kemijske spojeve u laboratorijskim uvjetima.

 

“Naši rezultati mogu se koristiti kao važna referentna točka za daljnja istraživanja kojima se želi otkriti kako regulirati razne metaboličke, neurološke ili imunološke bolesti”, zaključuju istraživači.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO