Radnici u Federaciji BiH imaju najniže plaće u regiji

Datum objave: 01.02.2023   Broj čitanja: 1838
Entitetske vlade donijele su odluke prema kojima će najniže zarade u 2023. godini biti povećane na nedovoljnih 596 KM u FBiH odnosno 700 KM u RS.
Radnici u Federaciji BiH imaju najniže plaće u regiji

 

Hvalisanja domaćih dužnosika dobrim mjerama, stabilnošću i ekonomskim rastom demantiraju službeni statistički podaci prema kojima radnici u FBiH imaju najniže plaće u regiji.

 

Minimalna plaća u FBiH u studenom 2022. godine iznosila je 543 KM, a prosječna 1.161 KM. Istovremeno, najniža plaća u RS iznosila je 650, a prosječna 1.217 KM. 

 

Bolji standard

Entitetske vlade donijele su odluke prema kojima će najniže zarade u 2023. godini biti povećane na nedovoljnih 596 KM u FBiH odnosno 700 KM u RS. Ekonomski stručnjak prof. dr. Izudin Kešetović podsjetio je da su plaće u BiH opterećene doprinosima te da nam je pod hitno potrebno smanjenje opterećenja kroz reformu mirovinskog, a posebno zdravstvenog sustava.

 

 

Radnici bolje plaćeni u zemljama regije

"Taj teret bi se mogao prebaciti s doprinosa na poreze, a prostora ima u prihodima od PDV-a. Ovako imamo siromašne penzionere, građane bez adekvatne zdravstvene zaštite, veliko opterećenje na plaće, pa tako i siromašne radnike", istaknuo je Kešetović.

 

Jedini način da zadržite radnike je da im osigurate bolji standard, kazao je profesor Ekonomskog fakulteta UNSA-e Aziz Šunje, a plaće mogu rasti samo s rastom produktivnosti i uspješnosti biznisa te rasterećenjem poslodavaca.

 

Visoka opterećenja na plaće 

"U BiH su vrlo visoka opterećenja na plaće. Za poslodavce je to trošak 1,7 puta veći od neto plaće. Udruženje poslodavaca ima dobru inicijativu da, kroz određene reformske zahvate, država preuzme dio iz onih 70 posto koji se odnosi na mirovine i zdravstvo, čime bi se stvorile osnove za povećanje neto plaća", kazao je prof. dr. Šunje.

 

Kako zadržati ljude u BiH? Postoji 14 zahtjeva Europske komisije, mapa puta, treba je slijedit, dodaje prof.dr. Šunje, a to je gurnuto pod tepih. "Krajnje je vrijeme za ozbiljne reforme koje bi rezultirale boljim poslovnim ambijentom, a time i rastom plaća, standarda i zadržavanjem ljudi u BiH". istaknuo je prof. dr. Šunje. 

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO