Koje su posebnosti USB-C priključka i kako ga na pravi način iskoristiti?

Datum objave: 30.01.2023   Broj čitanja: 1945
USB priključci danas se mogu naći na doslovno svim računalima i drugim vrstama elektroničkih uređaja.
Koje su posebnosti USB-C priključka i kako ga na pravi način iskoristiti?

 

Postoji nekoliko njihovih vrsta, no USB-C polako postaje standard kad su u pitanju, primjerice, laptopi te pametni telefoni, piše pcchip.hr

 

On je sve popularniji jer je brži, manji i prilagodljiviji nego raniji standardi, a povrh svega ima i neke svoje posebnosti o kojima se ne zna previše.

 

Što je USB-C?

USB-C, poznat i kao USB tip C, je vrsta USB priključka koji je danas standard za punjenje uređaja i prijenos podataka. USB-C dizajniran je kako bi bio pogodniji od ranijih priključaka te bio pristupačniji korisnicima.

 

Slovo „C“ u nazivu predstavlja fizički dizajn priključka i ne nadovezuje se na neke posebne značajke. Specifikacija USB-C priključka podržava prijenose podataka velike brzine, brzo punjenje te alternativne modove koji omogućuju prijenos sadržaja na audio i video izlaze. Vrijednosti spomenutih specifikacija nisu uvijek iste i razlikuju se od jednog do drugog USB-C priključka.

 

Namjera je bila da USB-C zamijeni prethodne USB-A i USB-B priključke te da se od njih razlikuje svojim specifičnim oblikom. Zasad USB-C nije na svakom uređaju, ali postoji čvrsto uvjerenje da bi u budućnosti zaista moglo biti tako.

 

Neke specifičnosti USB-C priključka korisnicima još uvijek nisu poznate i mnogi ih ne bi znali iskoristiti prilikom korištenja. U nastavku ćemo navesti pet stvari po kojima je USB-C zaista jedinstven te ih ukratko opisati.

 

Obostrani priključak

Jedna od najvažnijih promjena po pitanju dizajna kad radimo usporedbu s ranijim USB priključcima je što USB-C priključak radi i na jednoj i na drugoj strani kabela.

 

Za razliku od USB-A i USB-B priključaka koji se moraju staviti u utore prema određenom rasporedu, kod USB-C priključka raspored uopće nije važan jer njegov ulaz u određeni utor može biti i s jedne i s druge strane kabela. To je rezultat specifične simetrije glava priključka i njihove konfiguracije pinova (iglica).

 

Iz tog razloga ne treba isprobavati uključivanje i isključivanje USB-C priključka kako bi pogodili ispravni raspored prema dostupnim utorima. Svejedno je kako ga uključujete jer ćete na obje strane kabela dobiti isti učinak i uređaji će vam u trenu biti priključeni.

 

Raniji USB standardi također su trebali USB „domaćina“ i USB uređaj za pravilan raspored prijenosa snage i podataka. Kod USB-C priključka ovo je nepotrebno jer može u oba smjera vršiti prijenos snage i podataka, što je dodatna pogodnost prilikom korištenja sučelja.

 

Prijenos podataka velike brzine

USB4 2.0 specifikacija kod USB-C priključka omogućuje brzinu prijenosa podataka od 80 Gbps. Češći je slučaj da USB-C koristi 3.2 Gen 1 standard prijenosa podataka koji omogućuje solidnu brzinu od 5 Gbps. Još impresivnije vrijednosti donosi 3.2. Gen 2 standard koji može doseći prijenos od 10 Gbps.

 

USB-C priključak će zbog navedenih brzina biti iznimno koristan i svakom će korisniku uštedjeti mnogo vremena prilikom prijenosa velike količine podataka.

 

Kvalitetnija isporuka snage

Power Delivery“ specifikacija uvedena je kao dio USB-C priključka na zahtjev proizvođača računala zbog potrebe za korištenjem veće snage.

Power Delivery“ protokol stoga može prenositi 100 W na USB-C priključku. Možda se ovo na prvi pogled ne čini mnogo, ali treba uzeti u obzir da se mnogi laptopi danas pune pomoću punjača od 45-65 W. USB-C također može regulirati električnu snagu na način da uređaj uvijek dobije njen adekvatni dio.

Treba reći kako svi USB-C priključci nemaju „Power Delivery“ protokol, no ide se prema tome da on postane njihov standard.

 

Prilagođavanje upotrebe

USB-C priključak nije ograničen samo na prijenos podataka. On se također može koristiti za video, zvuk te prijenos snage.

USB-C podržava razne oblike upotrebe koji nisu dio USB protokola. Podrška uključuje HDMI, DisplayPort, Thunderbolt, MHL i analogni zvuk. To omogućuje uređajima korištenje pojedinačnog USB-C priključka za razne svrhe kao što su punjenje, video izlaz ili audio izlaz, a isto može pojednostaviti dizajn uređaja i olakšati njegovu upotrebu.

 

Moguće prilagodbe USB-C priključka:

  1. DisplayPort – USB-C podržava DisplayPort sučelje, a time je omogućeno prenošenje DisplayPort audio i video sadržaja. Ova upotreba mnogo je slabija od Thunderbolta 3, ali može biti vrlo praktična ako imate problem s kompatibilnosti.
  2. HDMI Alt Mode standard koji je dio USB-C priključka omogućuje da ga se kombinira u kabelima koji kao drugi nastavak imaju HDMI. Ova vrsta kabela je najpraktičnija kad imate uređaj koji nema HDMI utor (npr. pametni telefon) te njegov sadržaj želite, primjerice, prenijeti na televiziju. S korištenjem Alt Mode standarda kod USB-C priključka to je sada moguće.
  3. Thunderbolt – USB-C podržava Thunderbolt, sučelje s velikim brzinama koje se spaja na uređaje poput tvrdih diskova ili zaslona. Thunderbolt 3 koristi iste fizičke priključke kao USB-C, no omogućuje znatno brži prijenos podataka i razlikuje se u nekim detaljima.
  4. MHL – MHL ili Mobile High-Definition Link je tehnologija koja omogućuje spajanje mobilnog uređaja (npr. pametni telefon ili tablet) s televizijom ili drugom vrstom zaslona te zrcaljenje (mirroring) sadržaja na zaslone. USB-C priključak i u ovoj kategoriji pruža podršku.

 

Svi USB-C priključci ne nude podršku za sve navedene prilagodbe pa prije kupnje svakako provjerite tehničke specifikacije kabela.

 

Prenosivost i kompaktnost

USB-C priključak ima još jednu prednost po pitanju prenosivosti i kompaktnosti. Savršen je za današnje laptope i pametne telefone jer je malen i vrlo prilagodljiv. S druge strane, omogućuje proizvođačima izradu uređaja koji su praktičniji te po pitanju ergonomije dobivaju još izraženiju funkcionalnost.

 

Jedan USB standard uzdignuo se iznad ostalih

USB-C priključku realno će trebati još dosta vremena da se usvoji te da ga svi proizvođači postave kao jedinstveni standard.

Iako su pred njime mnogi izazovi, USB-C pokazao je da dosad ima najveći potencijal od svih ranijih USB priključaka. Pruža mogućnost široke prilagodbe i raznolike upotrebe – od prijenosa podataka do zamjene za druge vrste priključaka – pa smo sigurni kako će sve više i više postajati standardni dio svih vrsta uređaja.

 

 

 

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO