Mladi Gruđanin svira diple, frulu, gusle..., a i kad sluša glazbu, to su - gusle

Datum objave: 30.01.2023   Broj čitanja: 2951
Mladi, barem većina njih, danas na ušima drži slušalice veći dio dana, pa i noći. Bili na ulici, u automobilu, za ručkom…, kontakt sa svijetom odvija se jedino preko slušalica.
Mladi Gruđanin svira diple, frulu, gusle..., a i kad sluša glazbu, to su - gusle

 

 A kakav to zvuk dolazi do njihovih ušiju? Istraživanja su pokazala da najveći broj mladih danas sluša "cajke" i stranu glazbu. No, ima i drukčijih ljubitelja glazbe.


Nabava glazbala

- Slušam gusle - reče mi jedan pučkoškolac kada sam ga upitao koju to vrstu glazbe sluša? Da je to neka starija osoba, možda bih i povjerovao. Uvjerio sam se tek kad sam stavio slušalicu na uho. Zvuk gusala dolazio je iz slušalice koju sam prislonio uhu.

- Ljubav prema guslama, ali i ostalim glazbalima koja su koristili naši stari, osjetio sam prije otprilike godinu dana. Od tada osjećam i potrebu i želju da savladam sve instrumente koji su se nekada koristili na ovim prostorima. Odmah sam krenuo u nabavu glazbala, a među prvima to su bile gusle. U tome mi je pomogla moja obitelj, a posebice Ivek kod kojega ponekad zaradim koju marku pomažući mu u radionici - tvrdi Večernjakov sugovornik Luka Vukoja iz Medovića, jednoga od sela grudske općine, a koji trenutačno pohađa deveti razred osnovne škole.

Širokobriježanin Ivek Kolobarić, jedan od zaljubljenika u nogomet, posebice u turnire stokilaša, koje je njegova ekipa osvajala više puta, u nemogućnosti da igra nogomet, dao se u brigu za očuvanje tradicije ovoga kraja, a ovaj put brine se o glazbi. Tako je Ivek svu svoju pozornost posvetio malom Luki pružajući mu svaku potporu, od moralne do materijalne.

- Mali Luka "zagrizao je" u područje koje ja volim. Luka ima dara i volje te sam mu spreman pomoći. On iz dana u dan vidno napreduje i za nekoliko će godina, vjerujem, postati jedan od vodećih meštara u guslama, ali i drugim glazbalima koja su koristili naši preci. Osim toga što neumorno vježba u kući, vodim ga i osobama koje su na glasu u Hercegovini, a koje mu prenose svoja iskustva i upozoravaju ga na postupke kojima postiže veću kvalitetu i zvuka i svoga glasa uz gusle - kaže Širokobriježanin Ivek.

Jednome satu obuke i osobno sam nazočio. Stigli smo kod čovjeka koji desetljećima čuva tradiciju svojih starih, kod 77-godišnjega Mate Anića iz širokobriješkoga sela Jare. Mate, ali i cijela njegova obitelj, trudi se od zaborava sačuvati narodne običaje. Gudi Mate, ali i dipli te svira dvojnice, frulu, usnu harmoniku, a udara i na lirici i tko zna što sve Mate svira. K tomu, Mate još i svojim rukama izrađuje instrumente, donosi portal Večernjeg lista BiH.

Zahvaljujući Mati gusle, diple i svirala još se mogu čuti u Matinu selu Jare, ali i diljem svijeta gdje ih iseljenici, jer ih podsjećaju na rodni kraj, kao najveću dragocjenost čuvaju u svojim domovima. Kod Mate je sve u znaku starih običaja: prostorija je zatrpana starim predmetima koji su se na ovim prostorima koristili tijekom proteklih stoljeća, među kojima dominiraju glazbeni instrumenti koje je Mate izradio svojim rukama.

- Nemoj baš previše otezati, to su više običaji naših susjeda Crnogoraca i Srba, dok je u našoj tradiciji toga manje - upozorava "profesor glazbe" Mate učenika Luku, slušajući britki glas Matin složen uz ugodne zvuke gusala koji su nastajali nakon što je Mate lagano vukao gudalo po strunama gusala.

Bilo je tu još i korekcija položaja glave i ruku te još nekih stvari čije značenje baš i nisam razumio. Stručnjak koji je, prema nekim procjenama, izradio više od 500 glazbenih instrumenata, a vjeruje da će iz njegove radionice svjetlo ugledati i tisućite gusle, s velikom pozornošću upućivao je svoga mladog učenika u tajne gusala. Ono što Mate ne stigne, vjeruje, uradit će njegovi nasljednici. U prvome redu tu je sin Frano, za kojeg ni svirka uz bilo koji instrument nije tajna. Sviralo se tu na diple, dvojnice, frulu liricu...


Prekrasan zvuk

Sve to svira i Luka, nešto s više, a nešto s manje uspjeha, ali svako od glazbala proizvodi prekrasan zvuk. A Luka je tek nekoliko mjeseci uz njih, s nekima i prvi put.

- Dobar je mali. Uopće je malo mladih koji to s radosti i znatiželjom sviraju, a Luka ima i želju i izniman dar za sva glazbala - tvrdi za Vecernji.ba učitelj Mate neizmjerno hvaleći malog učenika Luku. Jer on je tek pučkoškolac.

Mladi Gruđanin svira diple, frulu, gusle..., a i kad sluša glazbu, to su - gusle
Mladi Gruđanin svira diple, frulu, gusle..., a i kad sluša glazbu, to su - gusle
Mladi Gruđanin svira diple, frulu, gusle..., a i kad sluša glazbu, to su - gusle
Mladi Gruđanin svira diple, frulu, gusle..., a i kad sluša glazbu, to su - gusle
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO