Stolac lider u proizvodnji struje putem solarnih panela

Datum objave: 29.01.2023   Broj čitanja: 4968
Općinska administracija je uvelike olakašala procedure investitorima.
Stolac lider u proizvodnji struje putem solarnih panela

 

Hercegovačko-neretvanska županija, a samim time i područje Stoca, s obzirom na položaj i klimatske uvjete ima preko 2.300 sunčanih sati u godini. Zbog toga se ubraja u sami vrh solarnog potencijala BiH. A upravo je Grad Stolac lider po proizvodnji električne energije dobivene preko solarnih panela.

 

Zbog povećanog interesa investitora, u Stocu već idu ka gradnji pristupnih cesta za nove solarne fotonaponske elektrane. U gradu na rijeci Bregavi dogodio se pravi fotonaponski boom 2019. godine, kada je izdan velik broj dozvola za koncesiju, a sve je počelo od 2010. godine i solara na Hodovu.

 

Općinska administracija je uvelike olakašala procedure investitorima.

 

Iz Regulatorne komisije za energiju Federacije navode kako zaprimaju veći broj zahtjeva za izdavanje dozvola, a poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u Federaciji je zasnovano na zajamčenim tarifama.

 

Gradonačelnik Stoca navodi kako se u vremenu energetske krize ljudi sve više okreću proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora i to kroz mala kućna postrojenja, a on sa svojim timom već razmišlja o novim koracima. U 2021. godini iz 464 solarne elektrane na prostoru Federacije proizvedeno je 55,5 GWh električne energije, dok za prošlu godinu podaci još pristižu. A novi zakoni koji su u parlamentarnoj proceduri uvelike će olakšati i proizvodnju električne energije kroz manja kućna postrojenja. 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO