Umirovljeni NATO-ov general Petr Pavel novi predsjednik Češke

Datum objave: 28.01.2023   Broj čitanja: 1854
Predsjednička dužnost u Češkoj uglavnom je ceremonijalna.
Umirovljeni NATO-ov general Petr Pavel novi predsjednik Češke

 

Umirovljeni general NATO-a Petr Pavel pobjednik je predsjedničkih izbora u Češkoj nakon prebrojanih 90 posto glasačkih listića koji mu daju 57.07 posto glasova birača. Njegov suparnik, bivši premijer i poslovni čovjek i milijarder Andrej Babiš osvojio je 42.92 posto glasova, pokazuju rezultati objavljeni na mrežnim stranicama Češkog ureda za statistiku.

 

Predsjednička dužnost u Češkoj uglavnom je ceremonijalna, no šef države imenuje vladu i vrhovni je zapovjednik oružanih snaga te bira guvernera središnje banke i ustavne suce. Bivši pripadnik elitnih padobranskih snaga, 61-godišnji Pavel je tijekom izborne kampanje poručivao da želi biti "predsjednik dostojan zemlje članice EU i NATO-a".

 

Oštra kampanja

Njegov suparnik u drugom krugu, 68-godišnji Babiš, poduzetnik je porijeklom iz Slovačke te poslovni magnat u sektoru kemikalija, hrane, poljoprivrede i medija. Njegovo bogatstvo je bilo predmet pravosuđa, a izbore u drugom krugu nazvao je "referendumom o Babišu".

 

Kampanja između dva kruga izbora je bila oštra, s nizom dezinformacija uperenih većinom protiv Pavela te prijetnjama smrću upućenih Babišu i njegovoj obitelji. Predsjednik na odlasku Miloš Zeman održavao je bliske veze s Moskvom sve do ruske invazije na Ukrajinu kada je napravio oštar zaokret.

 

Pavel se prijavio u vojsku za vrijeme komunizma, kada je Prag bio dio Varšavskog pakta pod vodstvom Sovjetskog Saveza, a odlikovan je za sudjelovanje u mirovnim operacijama u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih.

 

Zapovjednik češkog glavnog stožera

Uzdigao se do zapovjednika češkog glavnog stožera i bio predsjednik vojnog odbora NATO-a tri godine prije umirovljenja 2018. Kandidirao se u želji da njegova srednjoeuropska zemlja ostane čvrsto ukorijenjena u Europskoj uniji i NATO-u te da podupire daljnju vojnu pomoć Ukrajini protiv ruske invazije.

 

Babiš je finale svoje kampanje izgradio na strahu od proširenja rata u Ukrajini. Rekao je da bi ponudio posredovanje u mirovnim pregovorima i sugerirao da bi Pavel kao bivši vojnik mogao uvući Češku u rat.

 

Kao čelnik najveće oporbene stranke, Babiš je također predstavio glasanje kao prosvjed protiv vlade, za koju je rekao da je malo učinila kako bi pomogla ljudima da se nose s naglim porastom cijena energije.

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO