Silovite eksplozije kod najveće nuklearke u Europi

Datum objave: 27.01.2023   Broj čitanja: 1841
Kod ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje, koja je pod ruskom okupacijom, odjeknule su silovite eksplozije, objavila je UN-ova agencija za nuklearnu energiju IAEA.
Silovite eksplozije kod najveće nuklearke u Europi

 

Rafael Grossi, predsjednik IAEA-e koji je prošlog tjedna posjetio Ukrajinu, rekao je da je Agencija jučer zabilježila snažne eksplozije u blizini najveće nuklearke na svijetu te još jednom pozvao da se oko elektrane napravi tzv. "sigurna zona".

Podsjetimo, ruske snage jučer su izvele golemi raketni napad na Ukrajinu, pri čemu je ispaljeno više od 50 projektila na ciljeve diljem zemlje. Ukrajinska vojska objavila je da je oborila više od 40 ruskih raketa, dodavši da su Rusi u napadu koristili hipersonične rakete tipa Kinžal. Ruski napad uslijedio je dan nakon što su SAD i Njemačka najavili slanje naprednih tenkova tipa Leopard 2 i Abrams Ukrajini.

Rusija je i ranije na ukrajinske uspjehe, kako one na bojišnici tako i u diplomaciji, reagirala golemim raketnim udarima koji su ostavili milijune Ukrajinaca bez struje, grijanja i vode. Jučerašnji napad je, po svemu sudeći, bio jedan od takvih. Ukrajinski premijer Denis Šmihal potvrdio je da je Rusija namjerno ciljala elektrane.

"Danas sam održao hitan sastanak o situaciji s energijom, o nestašicama struje koje imamo i popravcima koji su potrebni nakon terorističkih udara. Timovi inženjera već rade na lokacijama koje su napadnute", objavio je sinoć ukrajinski predsjednik Zelenski.

Kremlj je, podsjetimo, poručio da najava slanja zapadnih tenkova u Ukrajinu predstavlja "dokaz o direktnom uključivanju" SAD-a i Europe u rat koji se bliži svojoj prvoj obljetnici. I SAD i EU niječu direktnu umiješanost u rat.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO