BOSILJKA KRANJEC DAROVALA 100 TISUĆA DOLARA ZA GRUDSKU CRKVU

Datum objave: 26.01.2023   Broj čitanja: 7298
Gradila se krvlju naroda i požrtvovnošću fratara, uvijek s vjerom, nikad s inatom i mržnjom prema drugima i zato danas blista kao jedan od simbola Hercegovine. Radi se o crkvi svete Kate u Grudama.
BOSILJKA KRANJEC DAROVALA 100 TISUĆA DOLARA ZA GRUDSKU CRKVU


U izvješću koje je župnik fra Stanko Pavlović dao svojim župljanima, za 2022. godinu, navodi se što se sve u prošloj godini radilo na Kamenoj ljepotici, na crkvi i župnoj kući, a najavljen je za ovu i početak projekta uređenja stare župne kuće koja bi u budućnosti trebala biti muzej Gruda!

Donacije župniku koji je najveći graditelj u ovom stoljeću gledajući hercegovačke župe, daju mnogi od žitelja Gruda preko naših iz Njemačke pa sve do Amerike.

Međutim, jedno ime se posebno istaknulo u najnovijem izvješću. Radi se o Bosiljki Kranjec. Kako netko reče, tražio sam na Googleu koju firmu ima, ali je ne pronađoh. Međutim, humanitarka koja je darovala čak 100 tisuća dolara, što je u svjetskim okvirima jedna od najvećih pojedinačnih donacija za crkvu, nije naglašena na Googleu, ali će u župi Grude ostati upisana zlatnim slovima. I ne samo zbog posljednje donacije, već zbog činjenica da već desetljećima iz Amerike pomaže župu Grude, piše portal Grude.com.

Bosiljka Kranjec djevojački se prezivala Bušić, a svoje rodne Grude i selo Pešiju napustila je početkom 60-ih godina. U Americi joj se posebno obradovao njen ujak fra Špiro Andrijanić, jedan od najdugovječnijih župnika u St. Louisu i Chicagu. U toj državi je Bosiljka vrijedno radila, imala je zlatne ruke od kojih je stvarala odjevne predmete i popravljala oštećenu robu, a u toj zemlji je i upoznala svog supruga koji je rodom iz Popovače (RH). Brojnim Gruđanima koji bi se našli blizu i obratili za pomoć pomagala je za vrijeme svog radnog vijeka.

Danas u lijepim godinama pokazala je kako svoje Grude ne zaboravlja, pa iako je daleko od svog rodnog kraja i vjerojatno ga za života više neće posjetiti, taj kraj još joj je u srcu i u duši i želi da simbol tog kraja ostane najljepši, za sva vremena.


Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • Za Šimića28.01.2023 11:49 sati
  Ma kad ima ovaku pamet i voli pisat netribamo ga upoznavat. Po pisanju svaki članak njegov pripoznam ili se isplačem. Živ i zdrav bio ko je god pisao ovo
 • X27.01.2023 15:08 sati
  Lipo🙏🙋
 • Šimic27.01.2023 13:37 sati
  Hvala na predivnom tekstu.Voli bih upoznati gosp.koji je napias clanak..zasluzio je dar.Peace
 • 26.01.2023 21:18 sati
  Od malih nogu čitam na oltaru DAR o Fra Špire Andrijanića. Vidiš da je njegov čin uvelike utjecao i na nju. Lijepo je da pomažu oni koji mogu, a oni koji ne mogu novcima, uvijek mogu savjetom ili nekom pripomoći da budu pri ruci kada zatreba. Samo složna zajednica može ići naprijed i biti prosperitetna. Nemamo od svađe ništa, zato hvala ženi, i hvala svima koji su i svojim skromnim darom pripomogli da se crkva i okoliš urede. Jer Grude to zaslužuju. Bog vas blagoslovio!
 • Ja26.01.2023 20:33 sati
  Tako treba, svaka joj čast..!
 • ....26.01.2023 12:52 sati
  Svaka čast sve pohvale. Bili joj moga postat rodbina nebi se bunio🙆‍♂️🤷‍♂️
 • 26.01.2023 12:27 sati
  Svaka čast ženi!
 • Popaj26.01.2023 12:25 sati
  Svaka čast i to je donacija i sva joj čast .Možda neko od ovi gazda ima i može više ali teško se rastati od love .Bosiljka je zaslužila i dar kao zahvalu od župe Grude.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO