Službeni kraj pandemije u petak! Potrošeno čak 13 milijardi doza cjepiva

Datum objave: 25.01.2023   Broj čitanja: 5662
Hitni odbor za covid-19 (IHR) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) procjenjivat će u petak situaciju i sva nova globalna saznanja o koronavirusu, potvrdila je dr. Iva Pejnović Franelić, predstavnica SZO-a za Hrvatsku.
Službeni kraj pandemije u petak! Potrošeno čak 13 milijardi doza cjepiva


Naime, o aktualnim informacijama ovisit će hoće li IHR predložiti Glavnoj skupštini ukidanje "javnozdravstvenog izvanrednog stanja od međunarodne važnosti", odnosno pandemije, gotovo tri godine od njezina proglašenja. U slučaju da se procjeni da virus više ne predstavlja globalnu javnozdravstvenu ugrozu, covid bi se uskoro mogao tretirati kao endemska bolest, što i dalje traži dodatno praćenje virusa u svakoj zemlji kako bi reakcija na moguće pogoršanje situacije, u slučaju da se pojavi neki novi i opasniji soj korone, moglo reagirati na vrijeme.

No, ocjena da je došlo do "smanjenja ugroze" značila bi ukidanje i nekih preostalih mjera koje su zbog korone globalno uvedene 2020., a u dijelu zemalja još nisu ukinute, primjerice nošenja maski u javnom gradskom prijevozu i zdravstvenim ustanovama.

Poznati njemački virolog Christian Drosten tvrdi da se pandemija može smatrati završenom te da će nakon ove zime imunitet u populaciji biti toliko rasprostranjen i otporan da će virus s toplijim vremenom imati slabe šanse.

Prema podacima WHO-a, u svijetu je zabilježeno 664 milijuna oboljelih te 6,7, milijuna umrlih od korone, a potrošeno je 13 milijardi doza cjepiva, što znači da je netko debelo profitirao, a kolika je zaštita i kakve su dugoročne nuspojave, pitanje je hoće li se ikad službeno obznaniti.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO