Cijene piletine nikad se neće vratiti na staro

Datum objave: 25.01.2023   Broj čitanja: 2502
Ekonomski stručnjaci naglašavaju da se cijene nikada neće vratiti na prijašnje, tako da je teško da će pileći filet iznositi 8-9 KM po kilogramu, kao prije godinu dana.
Cijene piletine nikad se neće vratiti na staro

 

Cijene piletine i proizvoda od piletine u narednom razdoblju ne bi se trebale mijenjati, što znači da neće doći ni do njihovog pojeftinjenja, rekao je za Avaz Edin Jabandžić, direktor kompanije "Madi" iz Tešnja i zamjenik predsjednika Koordinacije udruženja peradara u BiH.

 

Podsjetimo, val poskupljenja koji je zahvatio našu zemlju doveo je i do viših cijena pilećeg mesa, pa je tako prošle godine kilogram fileta iznosio čak 14 KM. Ta cijena se malo snizila i trenutno se kreće od 11 do 13 KM po kilogramu.

 

Ekonomski stručnjaci naglašavaju da se cijene nikada neće vratiti na prijašnje, tako da je teško da će pileći filet iznositi 8-9 KM po kilogramu, kao prije godinu dana.

 

Baš poput poljoprivrednika i mljekara, i uzgajivači peradi se bore za opstanak i nadaju pomoći države kako bi proizvodnja opstala. Jabandžić je istaknuo da su problemi s kojima se peradari susreću mnogobrojni.

 

 

- Mi imamo niz problema, prije svega tržište koje je dosta slobodno u odnosu na susjedne države, i problem je što smo zastali s radom na izvozu jaja jednodnevnih pilića na tržište EU. Također imamo problem neadekvatne količine proizvodnje žitarica u BiH. To su sve stvari koje muče peradarski sektor - naglasio je Jabandžić.

 

Osim pilećeg mesa, znatno su skuplja i jaja, pa je za školjku od 30 komada potrebno izdvojiti minimalno 11 KM.

 

Nebriga države za domaće proizvođače dovodi do toga da se farme zatvaraju i cijene idu u nebesa, a na kraju najviše ispaštaju građani BiH. U narednom razdoblju će biti provedena analiza iz koje će biti poznato koliko je farmi pilića ugašeno u 2022. godini.

 

 

- Čeka se analiza izvješća iz prošle godine, nakon čega će se znati detalji o broju zatvorenih farmi - zaključio je Jabandžić.

 

 

Zakazan je 1. kongres peradara, koji će biti održan od 10. do 12. svibnja u Banjoj Luci.

 

- To će biti prilika da se prezentiraju svi potencijali peradarske proizvodnje u BiH, da se pokaže na kojoj je trenutno razini peradarstvo i da se ukaže na sve probleme koji muče peradarski sektor - kazao je Jabandžić.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO