Od Antarktike se odlomio ogromni ledeni brijeg

Datum objave: 24.01.2023   Broj čitanja: 5556
Britanski istraživači ledenjaka nastavit će promatrati ledeni brijeg.
Od Antarktike se odlomio ogromni ledeni brijeg

Ogromni ledeni brijeg, površine 1550 četvornih kilometara, odlomio se od antarktičkog ledenog grebena Brunt u nedjelju, objavila je britanska organizacija za polarna istraživanja BAS u utorak, dodavši da događaj nije uzrokovan klimatskim promjenama.

 

Veličina ledene formacije otprilike odgovara veličini Londona s predgrađima. Istraživači su rekli da ne vjeruju da su klimatske promjene odgovorne za odlomljavanje kao kod nekih slučajeva proteklih godina.

 

-Ovaj događaj odlomljavanja je bio očekivan i dio je prirodnog ponašanja ledenog grebena Brunt. Nije povezan s klimatskim promjenama, rekao je BAS-ov glaciolog Dominic Hodgson.

 

Pukotina u ledenoj ploči, koju su istraživači nazvali Chasm-1, otkrivena je prije više godina i otada se proširivala dok se komad leda konačno nije odvojio.

 

Očekuje se da će morska struja odnijeti ledeni brijeg, koji američki nacionalni centar za led tek mora imenovati, uzduž antarktičke obale, kao što se zbilo s ranijim velikim ledenim brjegovima.

 

Britanski istraživači ledenjaka nastavit će promatrati ledeni brijeg.

 

Istraživači su prošle godine kao razlog za odlamanje 1200 četvornih kilometara velikog ledenog brijega naveli klimatske promjene jer se otapanje morskog leda značajno ubrzalo zbog viših temperatura.

 

BAS upravlja istraživačkom postajom na ledenom grebenu Brunt na Antarktici. Organizacija je postaju premjestila otprilike 20 kilometara prema unutrašnjosti kontinenta 2016. kako ne bi bila ugrožena odlamanjem velikih ledenih brjegova, poput onih nedavno zabilježenih.

 

Istraživači borave u postaji u vrijeme antarktičkog ljeta, koje traje od studenog do ožujka, a ostatak godine provedu u britanskom sveučilišnom gradu Cambridgeu, gdje promatraju područje koristeći satelitske snimke, koje su izradile ESA i NASA, europska i američka svemirska agencija, i njemački satelit TerraSAR-X.

 

Ledeni greben Brunt jedan je od najpomnije promatranih ledenih ploča na zemlji, prema BAS-u.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO