NEUM: Studenti studija Fitomedicine istraživali što to uništava palme

Datum objave: 24.01.2023   Broj čitanja: 5357
Tijekom pregleda studenti su, uz stručni nadzor profesora, pronašli štetnika koji uzrokuje pojavu suhih listova i izgled biljke kao da je pod stresom suše..
NEUM: Studenti studija Fitomedicine istraživali što to uništava palme

 

U okviru vježbi iz predmeta Urbana entomologija studenti II. godine diplomskog studija Fitomedicine su, u pratnji dekana Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta prof. dr. sc. Ivana Ostojića te doc. dr. sc. Mladena Zovke i prof. dr. sc. Aleksandra Mešića, posjetili Neum u četvrtak, 19. siječnja. U fokusu posjeta bio je pregled osušenih novozasađenih palmi, simbola svakog primorskog mjesta pa tako i Neuma.

 

Tijekom pregleda studenti su, uz stručni nadzor profesora, pronašli štetnika koji uzrokuje pojavu suhih listova i izgled biljke kao da je pod stresom suše. Nakon identifikacije prikupljenih odraslih oblika i ličinki utvrđeno je kako se radi o poznatom štetniku palme "crvenoj palminoj pipi" (lat. Rhynchophorus ferrugineus) iz porodice Dryophthoridae. Crvena palmina pipa trenutno je najsnažniji štetnik ukrasnih palmi, a kao jedna od najosjetljivijih pokazala se vrsta Kanarska datulja (lat. Phoenix canariensis), vrlo česta i izuzetno dekorativna palma na našim rivama.


Štetnik obično napada palme mlađe od dvadeset godina. Odrasla jedinka uzrokuje štetu hranjenjem listovima palme. Nakon oplodnje odrasla ženka može položiti između 300 i 500 jaja na novi rast u kruni palme, podnožju mladog lišća ili na otvorenim ranama na biljci. Kada ličinka izađe iz jaja, ubušuje se u peteljku lista i započinje se hraniti u unutrašnjosti palme, što uzrokuje najveću štetu, probijajući se kroz unutarnje tkivo stabla oko mjesec dana. Prilikom kukuljenja, ličinka napušta stablo i formira čahuru izgrađenu od suhih palminih vlakana u lišću pri dnu stabla. Ukupni životni ciklus traje oko 7-10 tjedana.


Nakon detaljnog pregleda palmi studenti su prikupili veći broj štetnika kako bi mogli na vježbama u laboratoriju odradili determinaciju spola. Po povratku u Mostar studenti su bili puni dojmova zbog uspješno obavljenih vježbi, ali i inovativnog pristupa u njihovom izvođenju.

 

Ivan Mucić, student studija Fitomedicine i predsjednik Studentskoga zbora APTF-a, tako ističe: „Predmet Urbana entomologija nama studentima Fitomedicine pruža nove spoznaje o entomofauni gradske sredine, o njihovoj biologiji i ekologiji, ali i štetnosti, te načinima kontroliranja njihove populacije, primjenom suvremenih metoda suzbijanja poput endoterapijske metode".

NEUM: Studenti studija Fitomedicine istraživali što to uništava palme
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO