Po prvi put u 2000 godina bit će otvoreno kupalište na kojem je Isus izliječio slijepca

Datum objave: 18.01.2023   Broj čitanja: 5416
Kupalište je uništeno 70. godine poslije Krista tijekom Prvog židovsko-rimskog rata.
Po prvi put u 2000 godina bit će otvoreno kupalište na kojem je Isus izliječio slijepca

 

Kupalište Siloam, koji se u Novom zavjetu spominje kao mjesto gdje je Isus izliječio čovjeka slijepog od rođenja bit će po “prvi put u modernoj povijesti” u potpunosti iskopano i otvoreno za javnost, rekle su izraelske vlasti, prenosi bitno.net

 

Siloam se spominje u Lukinom i Ivanovom evanđelju u čijem devetom poglavlju stoji:

„Prolazeći ugleda čovjeka slijepa od rođenja. Zapitaše ga njegovi učenici: ‘Učitelju, tko li sagriješi, on ili njegovi roditelji te se slijep rodio?’ Odgovori Isus: ‘Niti sagriješi on niti njegovi roditelji, nego je to zato da se na njemu očituju djela Božja.’

 

‘Dok je dan, treba da radimo djela onoga koji me posla. Dolazi noć, kad nitko ne može raditi. Dok sam na svijetu, svjetlost sam svijeta.’

To rekavši, pljune na zemlju i od pljuvačke načini kal pa mu kalom premaza oči. I reče mu: ‘Idi, operi se u kupalištu Siloamu!’ – što znači ‘Poslanik’. Onaj ode, umije se pa se vrati gledajući.“ (Iv 9, 1—7)

 

Kupalište je uništeno 70. godine poslije Krista tijekom Prvog židovsko-rimskog rata. Iako je malen dio kupališta već nekoliko godina dostupan javnosti, velika većina ovog povijesno važnog mjesta ostala je zakopana.

 

Kupalište je izvorno služilo kao dio jeruzalemskog drevnog vodovodnog sustava, a kasnije je postalo mjesto od vjerskog značaja za Židove. Vjerski hodočasnici koristili su ga kao “mikveh”, ili ritualno kupalište, kako bi se očistili prije posjeta svetom Hramu, a za kršćane je dobilo značaj nakon spomenutog Isusovog izlječenja slijepca od rođenja.

 

Siloam je pronađen sasvim slučajno 2004. godine kada su pri građevinskim radovima radnici naišli na stepenice duge 120 metara te na položaj kupališta čija se starost procjenjuje na oko 2700 godina.

 

Nakon što je kupalište pronađeno Izraelska televizija otkriće je nazvala “vjerojatno jednim od najvažnijih za biblijsku arheologiju posljednjih desetljeća”.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO