Dom naroda Federacije BiH dobio novo rukovodstvo

Datum objave: 17.01.2023   Broj čitanja: 5417
Prije izbora rukovodstva konstituirani su Klubovi naroda.
Dom naroda Federacije BiH dobio novo rukovodstvo

 

Preuzimanjem uvjerenja o dodjeli mandata, polaganjem svečane prisege, konstituiranjem Klubova naroda, izborom privremenih radnih tijela te izborom rukovodstva, konstituiran je novi saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koji prema novim nametnutim izmjenama od strane visokog predstavnika broji 80 umjesto dosadašnjih 58 izaslanika.

 

Predsjedatelj Doma naroda ostaje Tomislav Martinović (HDZ BiH), iz reda hrvatskog naroda. Dopredsjedatelj iz reda srpskog naroda je Slađan Ilić (SDP BiH), a za dopredsjedatelja iz reda Bošnjaka Izen Hahdarević (NiP).

„Namjera je krenuti putem suštinskih promjena koje od nas očekuju narodi i građani, te jednim reforskim putem kako bi se iz ove zemlje što manje odlazilo i ostalo ovdje“, kazao je novi/ stari predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

 

Izboru rukovodstva Doma naroda prethodila je višesatna rasprava koju su izazvala dva prijedloga za dopredsjedatelja Doma naroda koje je imao Klub Bošnjaka. Budući da većinu u Klubu ima SDA njihov je prijedlog bio da dopredsjedateljica bude Aida Obuća. Taj prijedlog međutim nije dobio potporu većine te je prijedlog Nezima Alagića da dopredsjedalj bude Izen Hajdarević dobio potreban broj glasova.

 

Prije izbora rukovodstva konstituirani su Klubovi naroda te izabrani predsjednici Klubova. Predsjednik Kluba Hrvata je Damir Džeba, Bošnjaka Muamer Zukić i Srba Igor Stojanović. Izabrana su i privremena radna tijela, a predsjedatelj Martinović nastavak sjednice najavio je za 27. ovog mjeseca.

 

Do tad se očekuje da će Središnje izborno povjerenstvo BiH obaviti provjeru predloženih kandidata za izaslanike u Klubovima Hrvata i Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH kao i kandidata za potpredsjednike, odnosno predsjednika Federacije BiH. Na dnevnom redu nastavka sjednice bit će i Proračun F BiH najavio je Martinović.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO