Hrvatska Kuna je otišla u povijest

Datum objave: 15.01.2023   Broj čitanja: 2065
Nakon dvotjednog plaćanja u kunama i eurima, od ponoći se u hrvatskoj plaća samo eurima.
Hrvatska Kuna je otišla u povijest


No, kune i dalje možemo zamijeniti eurima, a i cijene će se do kraja godine iskazivati dvojno - i u eurima i u kunama.


Završilo je dvotjedno razdoblje prilagodbe, a to je sigurno dobra vijest za sve ugostitelje i trgovce, koji više ne moraju raditi s dvije valute. Euro je dobra vijest i za turizam i strane goste koji stižu u Hrvatsku.


Dubrovačkim je ugostiteljima je sigurno drago, ali žale li Dubrovčani za kunom?


- Ugostiteljima je drago, a Dubrovčani zapravo ne prave veliku razliku. Naime Dubrovnik je od davnina turistički grad, grad u kojemu je baš sve vezano uz turizam pa je euro, ako već nije bio službena valuta plaćanja bio službena valuta razmišljanja. U Dubrovniku se sve vrtjelo oko eura, dok se kuna koristila samo kao osnovno sredstvo plaćanja. Stoga protekla dva tjedna Dubrovčani nisu morali iskoristiti za euro već su to vrijeme iskoristili kako bi preostale kune pretvorili u novu hrvatsku valutu, iz Dubrovnika se u Dnevnik HRT-a u podne javio Vicko Dragojević.


Nacionalnu valutu - kunu, kojom smo se koristili gotovo tri desetljeća, od ponoći je potpuno zamijenio euro, što za trgovce znači lakši rad s jednom valutom.Za suzbijanje loših posljedica uvođenja eura - povećanja cijena, Vlada poduzima niz mjera. Uz ostalo, potrošačima će biti dostupni popisi cijena 80 proizvoda u 10 najvećih trgovačkih lanaca, pa će moći sastaviti svoje tzv. crne i bijele liste.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO