Računi u kunama u BiH automatski su konvertirani, kune u BiH više nije moguće zamijeniti

Datum objave: 05.01.2023   Broj čitanja: 1662
Nakon što je od 1. siječnja 2023. godine u Hrvatskoj valuta kune zamijenjena eurom, građanima u BiH koji imaju račune u toj valuti oni su automatski konvertovani, a u našoj državi više nije moguće zamijeniti kune za drugu valutu.
Računi u kunama u BiH automatski su konvertirani, kune u BiH više nije moguće zamijeniti

 

Republika Hrvatska je prvog dana 2023. godine ušla u Schengen te uvela euro što znači da je kuna, koja je 28 godina bila službena valuta Hrvatske, zamijenjena eurom, a više od 500 milijuna novčanica i 5.200 tona kovanica bit će uništeno.

 

Obaveza dvojnog iskazivanja cijena u Hrvatskoj na snazi je do kraja 2023. godine, a budući da građani BiH u svom posjedu i dalje imaju valutu hrvatske kune, kao i račune u toj valuti, o tome što će se s njihovim novcem dogoditi za Klix.ba je objasnio direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH Jasmin Mahmuzić.

 

"Banke su kontaktirale sve klijente koji su imali kunske račune i pitale u što žele pretvoriti novac. Ako im se klijenti u međuvremenu nisu javili, po principu Hrvatske, svi ti računi su pretvoreni u eurske", kazao je Mahmuzić.

 

Također, potvrdio je da u Bosni i Hercegovini više nije moguće izvršiti konverziju kuna u druge valute, ali to mogu uraditi građani koji putuju u Hrvatsku u bankama te države.

 

Novčanice se u Hrvatskoj mogu mijenjati neograničeno dugo, ali kovanice samo iduće tri godine.

 

Konverzija se u Hrvatskoj narodnoj banci može obaviti bez naknade, a povlačenje viškova kune počelo je u rujju 2022. godine, kada su se inače do sad nakon turističke sezone viškovi hrvatske nacionalne valute povlačili u trezore.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO