Policija poziva građane na oprez zbog lažnih eura

Datum objave: 03.01.2023   Broj čitanja: 2418
Građani oprez - lažni euri, poručili su iz policije i upozorili kako zadnjih dana primaju više dojava da prevaranti umjesto originalnih eura za plaćanje koriste filmske rekvizite novčanica u toj novoj hrvatskoj valuti.
Policija poziva građane na oprez zbog lažnih eura

 

U tom smislu, iz brodsko-posavske policije navode više slučajeva kada su prevaranti kao sredstvo plaćanja koristili filmske rekvizite novčanica u eurima, na kojima je ispisano: "Souvenir production", odnosno "This is not legal it is to be used for motion props".

 

Tako je novogradiškoj policiji jučer dojavljeno kako je nepoznata osoba za plaćanje prodajnih artikala u prodavaonici na području Općine Nova Kapela koristila filmski rekvizit od 10 eura.

 

Policija je pokrenula kriminalističku istragu i traga za tim prevarantom.

 

Također, krajem prošle godine, na području Slavonskog Broda zabilježen je i slučaj kada je nepoznati prevarant filmskim rekvizitom, a ne pravom novčanicom od 50 eura, platio taxi uslugu.

 

Dobro pogledati svaku novčanicu, prijaviti sumnju u originalnost

 

- Građani budite oprezni i svaku euro novčanicu dobro pogledajte, jer pojedinci koriste vrijeme prilagodbe te će nastojati iskoristiti priliku i ubaciti lažnjak, poručuju iz policije i građane pozivaju da im odmah jave svaki slučaj sumnje u originalnost novčanica.

 

Podsjećaju na objavu Hrvatske narodne banke (HNB) kako su u optjecaju dvije serije euro novčanica - prva se sastoji od sedam apoena (5,10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura).

 

Druga, koja se još naziva i serija "Europa", ima iste apoene, osim onog od 500 eura koji se više ne tiska, ali se i dalje može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

 

Zajedničke značajke obje serije euro novčanica su naziv valute ispisan različitim pismima, na licu novčanice otisnuti su inicijali naziva Europske središnje banke gdje je i potpis predsjednika/ce ECB-a, a svaka novčanica ima serijski broj.

 

Novčanicu osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri

 

Za lakšu provjeru autentičnosti novčanica, HNB preporučuje četiri koraka - osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri.

 

Građani su pozvani da osjete papir i reljefnost novčanice, pogledaju je prema svjetlu i provjere ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku te prozor s portretom.

 

Kako bi provjerili njihovu originalnost, euro novčanicu mogu nakrenuti i provjeriti hologram, brojku koja mijenja boju, sjajnu traku i prozor s portretom.

 

Na novčanicama postoji i mikro pismo koje se provjerava korištenjem povećala, a dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe, zaključuju u policiji i građane obavještavaju da detaljne video upute i fotografije mogu vidjeti na stranicama HNB-a.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO