Cijena plina u Europi pala na razinu od prije rata u Ukrajini

Datum objave: 30.12.2022   Broj čitanja: 2045
U četvrtak ujutro se trgovalo po cijeni od oko 81,5 eura.
Cijena plina u Europi pala na razinu od prije rata u Ukrajini

 

Cijene europskog prirodnog plina ovoga tjedna su pale na istu razinu koja je zabilježena prije ruske invazije na Ukrajinu, koja je uzrokovala da cijene ovog energenta vrtoglavo porastu uglavnom zbog straha od nestašice tijekom zime.

 

Terminska isporuka prirodnog plina u prvom mjesecu prema Dutch Title Transfer Facility, referentnom ugovoru u Europi, pala je tijekom posljednih tjedana na cijenu ispod 77 eura po megavat satu, što je cijena koja nije viđena od veljače.

 

U četvrtak ujutro se trgovalo po cijeni od oko 81,5 eura.

 

Na svom vrhuncu tijekom kolovoza, europske cijene plina premašile su 345 eura/MWh jer je Rusija podigla cijenu izvoza prirodnog plina ostatku kontinenta kao odgovor na kaznene sankcije EU, a vrtoglavo visoke temperature tijekom ljeta potaknule su potražnju, ali i smanjile ponudu.

 

Nagli porast cijena doveo je do velikog porasta cijene za električnu energiju u domaćinstvima i potaknuo krizu ostalih životnih troškova na većem dijelu kontinenta.

 

Međutim, neuobičajeno toplo vrijeme tokom zime u većem dijelu sjeverozapadne Europe smanjilo je potražnju za grijanjem i omogućilo kontinentu da popuni svoje zalihe plina.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO