Plenković s Čovićem: Hrvatska ostaje najsnažniji partner BiH!

Datum objave: 28.12.2022   Broj čitanja: 5465
Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH i dopredsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.
Plenković s Čovićem: Hrvatska ostaje najsnažniji partner BiH!


Dužnosnici su prilikom sastanka razgovarali o stabilizaciji političkih prilika u Bosni i Hercegovini putem nastojanja za brzu uspostavu vlasti nakon općih izbora, predstojećim izmjenama izbornog zakona s naglaskom na Predsjedništvo BiH, kao i stjecanju statusa kandidata za članstvo u EU. Razgovarali su i o značaju pridruživanja Hrvatske Schengenskom prostoru te europodručju od 1. siječnja 2023., priopćeno je iz Vlade RH.
 

Dragan Čović istaknuo je kako se političke prilike u BiH stabiliziraju nakon općih izbora i potpisivanja sporazuma o smjernicama, načelima i ciljevima djelovanja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Naglasio je kako pitanje izmjena izbornog zakona BiH ostaje otvoreno pitanje, koje se mora dovršiti u roku od šest mjeseci.
 

Izrazio je zahvalnost premijeru Plenkoviću na svim uloženim naporima za rješavanje brojnih izazova kojima je hrvatski narod u BiH sustavno izložen desetljećima, uz snažno zalaganje na europskoj i međunarodnoj razini. Pritom je naveo i važnost postizanja statusa kandidata za članstvo na posljednjem sastanku Europskog vijeća, koji dolazi kao prvi veliki iskorak od 2016. Istaknuo je kako je doprinos hrvatske Vlade, a osobito premijera Plenkovića, u tom području izniman, dodavši da je uvjeren da će Hrvatska i dalje snažno pomagati BiH na njezinom europskom putu.
 

Predsjednik Vlade RH Plenković izrazio je zadovoljstvo stabilizacijom političkog dijaloga u Bosni i Hercegovini, naglasivši kako Hrvatska ostaje najsnažniji partner BiH. Istaknuo je očekivanje za brzom uspostavom vlasti s legitimnim političkim predstavnicima Hrvata na svim razinama, kao i Vijeća ministara na čelu s Borjanom Krišto. Zahvalio je visokom predstavniku Schmidtu na intervenciji u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon, koje su se pokazale korisnima i za zaštitu interesa hrvatskog naroda, kao i za funkcionalnost BiH.
 

Poručio je da je brzo formiranje vlasti, kao i postizanje statusa kandidata za članstvo, poticaj Bosni i Hercegovini te svim političkim akterima za ubrzanje reformskog procesa te postizanje dogovora o izmjenama izbornog zakona. Podsjetio je da se i na posljednjim općim izborima ponovno dogodilo preglasavanje Hrvata u izboru za člana Predsjedništva BiH, poručivši kako očekuje da se što prije otklone postojeće diskriminacije i nejednakosti te ostvari puna ravnopravnost tri konstitutivna naroda.Plenković s Čovićem: Hrvatska ostaje najsnažniji partner BiH!
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO