Čak 4 hrvatska svećenika preminula u nepunih tjedan dana: Ovo otvara brojna pitanja

Datum objave: 25.12.2022   Broj čitanja: 7642
Preč. Antun Sente (58), fra Željko Tolić (59), vlč Slavko Starčević (65), don Ljubo Planinić (65). Radi se o svećenicima koji su preminuli u nepunih tjedan dana.
Čak 4 hrvatska svećenika preminula u nepunih tjedan dana: Ovo otvara brojna pitanja

 

Velečasni Antun preminuo je pričešćujući vjernike, velečasni Slavko je iznenada preminuo u župnom domu u Buku, a djelovao je i kao dušebrižnik, kod fra Željka bolest je stigla iznenada kao i kod don Ljube.

O svima njima njihovi župljani imaju samo riječi hvale, revno su obavljali svoju službu, a njihove smrti mnoge su iznenadile.

Ovakvi događaji ponovno otvaraju pitanja o težini svećeničkog poziva u današnje vrijeme i koliko biskupi brinu za svoje pastire. A čini se kako im je u ovom trenutku bitnije ono materijalno.

Ovih dana jedan od svećenika objavio je na svom Facebook profilu da je dobio financijske smjernice koliko će odsad naplaćivati sprovod, koliko vjenčanje, koliko krštenje... koliko ide župi, a koliko biskupiji. Razlog je uvođenje eura u Hrvatskoj i biskupije daju nove smjernice.

S obzirom da čitamo sve intervjue, pa i božićne poruke uvaženih i manje uvaženih biskupa nigdje nismo vidjeli da je ijedan od njih ovih dana zabrinut za svećenike koji imaju i previše posla u današnje vrijeme, a o mnogočemu daju svoja mišljenja, pa i neka koja je pomalo teško razumijeti.

Od Hercegovačke biskupije vjernici odavno ne očekuju neko razumijevanje jer je ustaljena praksa da Hercegovina od dolaska Čule nema vjerskog poglavara koji će brinuti za vjernike, a ne brinu ni za svećenike koje su spremni, a i progone ih do smrti, ako su izabrali poslušnost Bogu umjesto biskupima. Međutim, iznenađuje od biskupija u Hrvatskoj da se više računa ne povede o umornim svećenicima, a još više o svećenicima koji trpe i pate jer oni su Bogu posvećeni ljudi koji ne nose samo svoj križ, nego i svih svojih župljana koji s njima dijele svoju bol, kako bi Bog posredovao u obnovi njihovih duša.

Stoga, red je se zapitati što se događa i razmisliti malo o poteškoćama s kojima se svećenici suočavaju. I nije samo na biskupima da o tome razmisle i progovore, nego je i na vjernicima da imaju više razumijevanja. Primjerice, ako se netko pričestio na misi ponoćki, i nema previše logike da isto to čini na božićnoj svetoj misi, ili da se ispovijeda u posljednji tren, tik pred Božić. Ili pak, u Hercegovini je ovih dana zabilježen slučaj da je svećenik s oltara zamolio one koji su se ispovijedili prije tjedan dana da to ne čine već da puste one koji se nikako nisu ispovijedili da to učine.

Svi moramo imati više razumijevanja, počevši od biskupa koji moraju shvatiti da su unatoč titulama oni u ovom trenutku puno dalje od dragog Boga negoli svećenik u župi sa samo pedeset vjernika.


Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • Pero26.12.2022 23:59 sati
  Hm, pitam se jesu li primiili bocku protiv nevidjivog neprijatelj?
 • Rudo26.12.2022 17:07 sati
  Obolilo umrlo
 • X26.12.2022 11:32 sati
  Počivali u miru božijem🕯️🙏
 • 26.12.2022 08:33 sati
  Cjepititis iznenadatitis
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO