Svinje još jedna žrtva krize u Njemačkoj

Datum objave: 23.12.2022   Broj čitanja: 2496
Broj svinja u Njemačkoj je rekordno mali, dok se uzgajivači bore protiv rastućih troškova uzgoja.
Svinje još jedna žrtva krize u Njemačkoj

 

To je posljedica energetske krize u jednoj od najrazvijenijih država svijeta.

 

Iz Saveznog ureda za statistiku (Destatis) priopćili su da su zalihe svinja, kao i broj svinja na farmama smanjeni zbog teške ekonomske situacije. Ukazali su na to da su nagli rast cijena energije, gnojiva i stočne hrane proizvodnju učinili skupljom.

 

Do 3. studenog je bilo registrirano 21,3 milijuna svinja, što je manje za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu i što je manje za 20 posto u odnosu na 2020. U Destatisu su naglasili da je to najmanji broj svinja u povijesti.

 

U Njemačkoj je ove godine 1.900 farmi manje, dok je ovo smanjenje od 2020. do 2021. iznosilo 1.600. Prema podacima iz listopada ove godine, posljednjeg mjeseca za koji su dostupni podaci, troškovi proizvodnje su porasli za skoro 47 posto u odnosu na isti period prošle godine.

 

I ovi podaci pokazuju da njemačka industrija trpi udarce usljed znatnog rasta cijena energije koja je počela nakon agresije Rusije na Ukrajinu. Mnogi proizvođači u energetski intenzivnim sektorima, što se odnosi i na hemijsku industriju, smanjili su proizvodnju, dok neki otpuštaju radnike i/ili premještaju poslovanje u inostranstvo kako bi snizili troškove poslovanja.

 

Kako je za CNN izjavio ekonomista Deutsche banke Marc Schatenberg, na proljeće bi dva miliona njemačkih radnika moglo biti primorano na odmor zbog rasta cijena energije i potencijalne nestašice plina.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO