VIŠE UHIĆENIH U NJEMAČKOJ

Datum objave: 07.12.2022   Broj čitanja: 2315
U racijama diljem Njemačke uhićeno je 25 osoba koje se sumnjiči da su htjeli nasilno srušiti vladu.
VIŠE UHIĆENIH U NJEMAČKOJ


Njemački mediji navode da se radi o skupini krajnjih desničara i bivših pripahnika vojske, koji su planirali upasti u zgradu parlamenta i prigrabiti vlast.

Kao ključna osoba za njihove planove spominje se muškarac kojeg su opisivali kao princa i nazivali Heinrichom 13. Ima 71 godinu. Među uhićenima u 11 njemačkih država su i navodni kolovođe, objavili su federalni tužitelji.
Njemačka policija ih već dulje prati

Među urotonicima su članovi ekstremnog pokreta Reichburger (građani Reicha), kojeg njemačka policija već dulje vrijeme prati zbog nasilnih napada i rasističkim teorija. Ta skupina ujedno odbija priznati modernu njemačku državu.

Procjenjuje se da je oko 50 muškaraca i žena u skupini koja je planirala srušiti njemačku republiku i zamijeniti je novom državom utemeljenom na Njemačkoj iz 1871 godine, odnosno carstvo poznatije kao Drugi Reich. "Još uvijek nemamo ime za ovu skupinu", rekla je glasnogovornica njemačkog federalnog tužiteljstva.

Racije su izvedene diljem njemačke, a dvoje ljudi je uhićeno u Austriji i Italiji, javlja njemačka agencija DPA. Uhićeni će biti ispitani tijekom dana.

Ministar pravosuđa Marco Buschmann na Twitteru je objavio da je u tijeku "velika anti-teroristička opercacija" te da su uhićeni "planirali oružani napad na ustavna tijela". Glavni tužitelj rekao je da je skupina planirala nasilni puč od studenog 2021. 

Planirali i ubojstva

Bivši pripadnici njemačke vojske odigrali su značajnu ulogu u organizaciji i planiranju puča. Među njima su bili i nekadašnji pripadnici elitnih specijalnih postrojbi. Urotnici su, objavio je ured federalnog tužitelja, planirali osobno vladati Njemačkom. Urotnici su smatrali da svoje ciljeve mogu ostvariti samo "vojnim sredstvima i nasiljem protiv predstavnika države", što je uključivalo i ubojstva.

Javna njemačka televizija ZDF objavila je da je bivši krajnje desni zastupnik Bundestaga također bio uključen u urotu te je, prema planovima pučista, trbeao biti instaliran na funkciju ministra pravosuđa. "Princh Heinrich" trebao je biti vođa Njemačke nakon puča, navodi BBC.

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO