Ljudska gromada fra Mile Vlašić: Odgojio ga je kamen grudski - sovićki, a Čapljini je dao identitet kakvog Neretva nikad neće moći isprati

Datum objave: 28.11.2022   Broj čitanja: 6995
Kad god ga vidite, osmijeh je iskren, od srca, od uha do uha. Pomislili biste na prvu: Pa taj čovjek nema problema u životu.
Ljudska gromada fra Mile Vlašić: Odgojio ga je kamen grudski - sovićki, a Čapljini je dao identitet kakvog Neretva nikad neće moći isprati


A na njemu je križ skoro cijele Crkve u Hercegovini. To je naš fra Mile Vlašić koji danas slavi 56. rođendan. Čapljinski svećenik, još mlad, a fratar starog kova kojem je dragi Bog na prvom mjestu, a onda istina, neumorno desetljećima radi na njivi Gospodnjoj, piše Hercegovackiportal.com


Zaređen je 7. veljače 1993. godine u Americi s fra Antom Ivankovićem i fra Jozom Joeom Grbešom, novim hercegovačkim provincijalom.


Teološke studije završio je u Londonu, kao intelektualac kojeg je izgradio grudski – sovićki kamen, onaj koji čovjeka ovih krajeva priprema na sve nedaće i kao da mu govori:
Možda neće biti tako teško, ali ja te pripremam na najteže pa kako ti dragi Bog odredi.
A dragi Bog u svom učeniku i mučeniku fra Mili vidio je heroja vjere, onog koji je uvijek stremio prema onom što nije od ovog svijeta.


S kolegama fratrima dao je Čapljini identitet kakvog Neretva, da se još desetke metara podigne i potopi cijelu Hercegovinu, neće moći isprati.


Čapljina je cvijet Hercegovine, kažu mnogi i najljepši grad hercegovački, a bi li bila to bez nekdašnjih fratara ili bez ovakvih fratara koji su kulturu cijeloga svijeta ovdje približili i najmanjima i najstarijima? Teško, pa i nemoguće!


Fra Mile, ta gromada, izabrao je poslušnost Bogu, iznad svega. Zato danas nije provincijal, biskup, nadbiskup… neki važan čimbenik u Vatikanu… i neka nije!


Jer i oni što su ga htjeli gurnuti u ponor, ostaviti u Americi, maknuti od naroda, dok gledaju kako neumorno ostavlja trag u vremenu postaju svjesni, fra Mile je Božji i bliže Bogu negoli će neki, da ne kažemo mnogi, titulaši ikad biti. I zato draži je vjernicima ovakav, negoli s titulama koje bi ga odnarodile jer to u Hercegovini kao po nekoj uhodanoj praksi ide.


I kako stvari stoje oni koji su uzeli titule i pokazali svoje pravo lice, nastavit će ga lomiti. Taj birokratski aparat koji snažno melje Crkvu u Hercegovini ne treba fra Milu i njemu slične. On treba grešnike i poslušnike, one koji će zažmiriti čak i na dokumentiranu laž i grijeh gurnuti pod tepih, samo da bi ostvarili svoje ciljeve.


Međutim, dobro je se prisjetiti, nakon Kristove muke i Velikog petka koju su svećenici onog vremena kreirali, došla je subota pa nedjelja, konačna Kristova pobjeda. Tako će biti i u ovom slučaju. Noa nas čeka na svom brodu i za razliku od onih vremena, za sve ima mjesta. Samo je pitanje tko će prihvatiti pruženu ruku – tko će poput fra Mile Vlašića potpisati poslušnost Bogu i staviti se na raspolaganje narodu, svom Šimunu Cirencu, s kojim trpi sve boli i nepravde, s osmijehom od srca i lakše podnosi svoj križ. I ne samo to, nego pripravi sebi još posla da pokaže koliko mu je taj križ mio.


Sretan rođendan fra Mile Vlašiću, nasmij se i danas od srca, onako kako se neprijatelji svete vjere nikad neće moći nasmijati.


Hercegovački portal

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO