FUP upozorava na lažne kolege

Datum objave: 24.11.2022   Broj čitanja: 609
Federalna uprava policije želi upozoriti građane na sve učestaliji pojavni oblik tzv. "phishing" kampanje usmjerene prema građanima Bosne i Hercegovine.
FUP upozorava na lažne kolege

 

U konkretnom slučaju radi se o pripremnim radnjama koje su poduzeli NN počinitelji radi počinjenja kaznenog djela "Prevara".

 

U prethodnih nekoliko dana na veći broj adresa elektronske pošte, različitih primatelja u Bosni i Hercegovini, dostavljaju se lažne poruke u kojima se nepoznata osoba/osobe predstavlja kao policijski službenik, neke od policijskih agencija u Bosni i Hercegovini.

 

NN osoba ili osobe se predstavljaju kao rukovoditelji policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, te u istoj poruci navode kako se primatelj poruke sumnjiči za krivično djelo, te za isto traži izjašnjenje, a sve s ciljem uspostavljanja kontakata, kako bi poduzimanjem daljih radnji doveli u zabludu primatelja poruke, kako bi isti poduzeo određene aktivnosti na štetu svoje imovine, a u korist spomenute NN osobe/osoba.

 

Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja nivoa informacijske sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktualnim trendovima kada je u pitanju računalni kriminal.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO