Nakon dugogodišnje pravne bitke vraćena zgrada Sjemeništa u Travniku

Datum objave: 22.11.2022   Broj čitanja: 534
Nakon višedesetljetne otuđenosti zgrade i druge nepokretne imovine u Travniku Nadbiskupsko sjemenište “Petar Barbarić” preuzelo je cjelokupnu zgradu u posjed.
Nakon dugogodišnje pravne bitke vraćena zgrada Sjemeništa u Travniku

 

Adnan Grabus, ravnatelj Mješovite srednje škole "Travnik" koja je proteklih godina koristila dio zgrade, predao je u ponedjeljak, 21. studenoga, ključeve zgrade rektoru Sjemeništa, don Željku Mariću, javila je KTA.

 

Zgrada Velike nadbiskupske gimnazije napravljena je u razdoblju od 1882. do 1889. godine, a ulaskom partizanskih vlasti u Travnik, u veljači 1945. godine, zgrada je oduzeta, a profesori i đaci protjerani.

 

Proces borbe za oduzetu imovinu i povrat zgrade Sjemeništa bio je težak i dugotrajan, a taj proces je započeo 1998. godine.

 

Dom za ljudska prava presudio je u korist Vrhbosanske nadbiskupije potvrđujući nejednako (diskriminatorsko) postupanje prema vjerskim zajednicama od lokalnih vlasti. Ustavni sud je 2012. godine potvrdio odluku Doma za ljudska prava, te izdao rješenje.

 

 

Zbog neizvršenja rješenja Ustavnog suda, Vrhbosanska nadbiskupija je podnijela apelaciju Europskom sudu za ljudska prava, te dobila pozitivno rješenje.

 

Ulazak u zgradu koja je derutna i lošem stanju, nakon 77 godina, usprkos teretu obnove, je veliki znak i razlog nade jer omogućava daljnji razvitak Katoličkog školskog centra u perspektivi odgoja i obrazovanja.

 

Zgrada travničkog sjemeništa s popratnim objektima zauzima oko 21.000 metara četvornih. Urađen je projekt obnove cjelokupne zgrade, a zbog veličine projekta, zahtjevnosti obnove i iznimno velikih financijskih sredstava Katolička crkva očekuje pomoć Vlade FBiH, Vlade Republike Hrvatske, Županije Središnja Bosna i crkvenih-dobrotvornih ustanova i institucija iz inozemstva, navodi KTA.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • 23.11.2022 07:50 sati
    1. Gdje će sada djeca iz te škole ići? Jesu li napravili novu školu? 2. Tolike godine koristili zgradu za pkolu a nisu je ni okrečili, a kamoli da su nešto održavali. Sve što je oduzeto treba biti vraćeno.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO