Uvoz vode i bezalkoholnih pića u BiH tri puta veći od izvoza

Datum objave: 22.11.2022   Broj čitanja: 4592
Iz Bosne i Hercegovine je u prva tri kvartala izvezeno voda i bezalkoholnih pića u vrijednosti od oko 34,1 milijun KM, što je više za 8,29 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iznosio oko 111,7 milijuna KM, što je više za 8,4 odsto u odnosu na devet mjeseci lani.
Uvoz vode i bezalkoholnih pića u BiH tri puta veći od izvoza

 

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH rečeno je da ovaj sektor u devet mjeseci bilježi deficit od 77,6 milijuna KM (deficit lani iznosio 58 milijuna KM), dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 30,5 posto (pokrivenost u devet mjeseci prošle godine 35,2 posto). 

 

Vrijednost izvoza prirodne mineralne vode, gazirane i negazirane iz BiH u devet mjeseci iznosila 5,4 milijuna KM, što je više za 24,2 posto od izvoza u istom periodu 2021. godine, prenosi Srna.

 

Kada se posmatra izvoz količinski, u devet mjeseci izvezeno je 17,5 milijuna litara, što je povećanje od 19,4 posto u odnosu na isti period prošle godine. 

 

Vrijednost izvoza bezalkoholnih pića, u spomenutom periodu iznosila je 28,7 milijuna KM, što je više za 5,7 posto u odnosu na devet mjeseci prošle godine, a kada se posmatra izvoz količinski, u devet mjeseci, izvezeno je 39,2 milijuna litara, što je manje za 2,7 milijuna litara u odnosu na isti period 2021. godine.

 

– Iz podataka se zaključuje da je količinski robna razmjena manja. Kada je ova kategorija robe u pitanju, radi se samo o povećanju prosječne izvozne cijene – pojašnjavaju iz Vanjskotrgovinske komore. 

 

Vrijednost uvoza prirodne mineralne vode, gazirane i negazirane, u prva tri kvartala iznosila je 22,3 milijuna KM, što je više za 13,1 posto od uvoza u referentnom periodu prošle godine.

 

Posmatrano količinski, u devet mjeseci uvezeno je 43,2 milijuna litara, što predstavlja povećanje od 7,3 posto u odnosu na isti period lani.

 

Vrijednost uvoza bezalkoholnih pića, u devet mjeseci iznosio je 89,4 milijuna KM, što je više za 28,2 posto u odnosu na isti period 2021. godine, a kada se uvoz posmatra količinski, u prva tri tromjesečja u BiH je uvezeno 73,8 milijuna litara, što je povećanje od 16,4 posto u odnosu na godinu ranije.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO