U Hrvatskoj se krade toliko EU novca da policija osniva poseban tim

Datum objave: 12.11.2022   Broj čitanja: 2646
Nacionalni tužitelji EPPO-a time su dobili potrebne ovlasti.
U Hrvatskoj se krade toliko EU novca da policija osniva poseban tim

 

Hrvatska je odredila policajce koji će raditi isključivo na krivičnim djelima iz nadležnosti Ureda europske javne tužiteljice (EPPO), što znači na otkrivanju prevara s novcem iz fondova Europske unije, carinskim i poreznim prevarama te prevarama i utajama PDV-a, piše danas Jutarnji list.

Time je očito oformljen tim policajaca koji će se baviti isključivo eurokriminalom, krivičnim djelima koja se najčešće izvode u prekograničnoj trgovini roba, onime što nazivamo kriminalom bijelih kragni.

Procjena je Laure Kövesi, europske javne tužiteljice, da se godišnje tim krivičnim djelima ukrade oko 60 milijardi eura, a kako bi potraga za počiniteljima tih krivičnih djela bila uspješnija, predstavnici MUP-a su Tamari Laptoš, šefici hrvatskog Ureda europske tužiteljice, predali popis djelatnika koji će ići na dodatnu obuku i raditi na predmetima iz nadležnosti EPPO-a.

Na temelju sporazuma o suradnji koji je u Luksemburgu potpisao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tužitelji iz Ureda europske tužiteljice imaju izravan pristup bazama podataka hrvatskog MUP-a, čime se skraćuje put do potrebnih podataka, a istodobno ubrzava proces provjere i otkrivanja kaznenih djela u nadležnosti EPPO-a.

Nacionalni tužitelji EPPO-a time su dobili potrebne ovlasti, uz odredbe o povjerljivosti i zaštiti podataka, da nesmetano koriste baze podataka MUP-a. EPPO-u je dostavljen popis djelatnika koje je MUP odredio da rade na predmetima iz njene nadležnosti.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO