ŽZH: Isplaćena naknada za obitelji s troje i više djece

Datum objave: 07.11.2022   Broj čitanja: 3221
Naknadu od 500 konvertibilnih maraka za mjesec listopad dobit će 1609 djece s područja Ljubuškog, Gruda, Širokog Brijega i Posušja.
ŽZH: Isplaćena naknada za obitelji s troje i više djece

 

Obiteljima s troje i više djece iz Proračuna Županije Zapadnohercegovačke tijekom dana će biti isplaćeno 804.500 konvertibilnih maraka, potvrdili su iz Ministarstva financija ŽZH.

 

Naknadu od 500 konvertibilnih maraka za mjesec listopad dobit će 1609 djece s područja Ljubuškog, Gruda, Širokog Brijega i Posušja. Riječ je o početku primjene Zakona o zaštiti obitelji s djecom kojeg je Vlada ŽZH donijela u srpnju ove godine, a koji podrazumijeva novu demografsku mjeru u vidu potpore obiteljima s troje i više djece za što je Izmjenama i dopunama proračuna ŽZH za 2022 godinu izdvojeno 3.300.000 KM.

 

Prema navedenom Zakonu potpora obiteljima s troje i više djece ostvaruje se kao pravo na dodatak za treće i svako sljedeće dijete u obitelji za dijete do navršene 7. godine života.

 

Jedan od uvjeta je da obitelj ima prebivalište na području Županije Zapadnohercegovačke najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva. Zahtjev za ostvarivanje prava podnosi se u nadležnom Centru za socijalni rad, a pravo korisniku pripada od prvog dana narednog mjeseca nakon podnošenja zahtjeva.

 

Dopredsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i ministar financija Toni Kraljević kazao je kako je cilj ove mjere olakšati svakodnevicu višečlanim obiteljima, odnosno obiteljima s troje i više djece. Istakao je kako će ova stavka u Proračunu za 2023. godinu iznositi oko 10 milijuna konvertibilnih maraka, te izrazio nadu da će u narednim godinama ista rasti.

 

Inače, ŽZH je među prvima osigurala besplatne udžbenike za osnovnoškolce, kao i besplatan prijevoz svim učenicima osnovnih i srednjih škola. Također, rodiljske naknade za nezaposlene majke podignute su na 350 konvertibilnih maraka mjesečno, a rok primanja produljen je na godinu dana.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO